Borger

Boligsagen: Boligkrisen er et fælles problem

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Tilsynsrådets afgørelse gør det nødvendigt at ændre loven, så der i fremtiden er klare regler for, hvordan kommunerne kan finansiere boliger, mener borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq.

Tilsynsrådet har afgjort, at Kommuneqarfik Sermersooqs praksis med at leje boliger af private udlejere, for derefter at videreudleje dem som offentlige boliger til kommunens borgere, er i strid med kommunalfuldmagten. Den afgørelse chokerer borgmester Charlotte Ludvigsen.

”Jeg ved kun, hvad der står i pressemeddelelsen, så jeg er meget spændt på at få at vide, hvordan tilsynsrådet er nået frem til sin afgørelse. Dette var en ordning, der satte os i stand til at give rigtigt mange mennesker en god bolig. Derfor er jeg fuldstændig uforstående over afgørelsen. Vi har fulgt lovene, og vi har taget alle forholdsregler for at sikre os, at vi opfører os økonomisk ansvarligt og samtidig skaffer boliger til flest mulige borgere”, siger Charlotte Ludvigsen.

I de seks år Kommuneqarfik Sermersooq har lejet boliger, har ordningen betydet, at 416 familier har fået tag over hovedet. Skulle kommunen selv have betalt disse boliger, ville det have betydet en årlig udgift på 150 millioner kroner, hvilket svarer til over halvdelen af kommunes anlægsbudget.  Det er derfor ikke realistisk at selv at bygge boliger nok til at løse boligkrisen. Derfor vil Charlotte Ludvigsen nu tage sagen op med landspolitikerne.

”Vi har flere gange forsøgt at komme i dialog med Naalakkersuisut om, hvordan vi løser boligproblemet. Jeg sendte tre invitationer til Kim Kielsen, som han ikke tog imod. Nu vil jeg forsøge igen med det nye Naalakkersuisut. Alene hos Iserit står der over 2000 mennesker på venteliste til en bolig. Derfor må Naalakkersuisut nu træde i karakter. Enten må loven ændres, så kommunerne får mulighed for at boligforsyne borgerne, eller også må Selvstyret selv bygge boliger. Boligmanglen er et af landets største problemer, og vi kan ikke bare se på, mens det vokser”

Kommuneqafik Sermersooq startede sin praksis med lejeboliger til den private boligmasse i 2015 og havde på forhånd indhentet både juridiske og økonomiske vurderinger af ordningen, og borgmesteren er i dag glad for de resultater, som ordning har givet.

”Jeg fortryder ikke, at vi siden 2015 med denne ordning har skaffet bolig til 416 familier udover de boliger, vi har bygget selv”, siger Charlotte Ludvigsen