Borger

Vi kan varmt anbefale at tage et job i ældreplejen

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Pia Dalgaard og Louise Bang fra Holstebro er taget til Grønland på et fem ugers praktikophold inden for ældreplejen. Begge er begejstret for deres møde med landet, befolkningen og arbejdet i Kommuneqarfik Sermersooq.

De ankom i begyndelsen af januar, og under deres ophold arbejder de i forskellige afdelinger på pleje- og aktivitetscenteret Ippiarsuk i Nuuk.

  Er der forskel på ældreplejen i Grønland og Danmark?

– Ja, det er der. Her er beboerne ikke så plejekrævende, og de ældre er dygtige til at klare sig selv på mange områder.

– I Grønland er kulturen, at man ikke vil være til besvær. Grønlænderne er meget beskedne og utrolig taknemmelige, for den hjælp de får. Her tænker man: ”Tak fordi du gør noget for mig”. Det kan være så banalt som at få mælk i kaffen. Der skal ikke meget til for at glæde dem. De grønlandske ældre har det rigtigt godt i deres eget selskab. I Danmark gør man personalet mere opmærksom på, hvad man har krav og ret til.

Noget andet som Pia Dalgaard og Louise Bang har bemærket er, at der er bedre normeringer her end i Danmark. I Danmark har man en normering på 0,60 til 0,85 per beboer mens den i Grønland er på 0,9 til 1,3 per beboer.

– Man er meget godt normeret set i forhold til Danmark, hvad angår personale. På afdelingerne, er de tit både 6 og 7 personale til 12 beboere.

– Ulempen er dog, at der er mangel på faglært personale.

Oplevelse for livet

Udover vagterne på Ippiarsuk har de to kvinder haft rig mulighed for at lære Nuuk at kende.

– Vi er blevet taget godt imod af de ansatte på Ippiarsuk, men også af befolkningen.

De to kendte ikke hinanden, da de valgte at tage til Nuuk, men efter få uger sammen, er de blevet gode veninder. Så gode veninder, at de har valgt at få lavet en tatovering sammen, der skal minde dem om deres fantastiske ophold i Grønland.

Louise Bang: – Jeg spurgte Pia, om det ikke var noget for hende, hvis vi fik lavet en venindetatovering sammen, og heldigvis syntes hun, at det var en god ide. Vi har virkelig fået Grønland ind under huden, og derfor har vi fået lavet en tatovering, der skal minde os om, det dejlige ophold vi har haft. Tatoveringen forestiller fjeldene her i landet. Man må nok sige: ”Én gang Grønland, altid Grønland”. Vi er fuldstændig betaget af landet.

Pia Dalgaard: – Min datter har været i Grønland, og hun har altid snakket begejstret om landet. Hun elsker Grønland, og derfor vakte det min nysgerrighed, og jeg fik også lyst til at se landet. Jeg nyder roen og enkeltheden, og at der er tid. Ligesom man på spansk plejer at sige mañana, som betyder i morgen. Det vi ikke når i dag, det når vi nok i morgen.

– Jeg har været gift i 25 år og har voksne børn og tre børnebørn. Dette er min rejse. Jeg elsker det, og jeg kunne sagtens tage 5 uger mere. Jeg tror, jeg fælder en tåre, når jeg skal af sted herfra.

– Livet føles mere enkelt heroppe. Det er imponerende at komme til et land, hvor folk er så stolte over deres land og kultur. Man er stolt over madvanerne, jagt, børn og børnebørn. Man bliver helt tryllebundet over at høre om deres historier.

Louise Bang har to små børn på henholdsvis halvandet og fire år, som hendes mand passer, mens hun er i Nuuk.

– Der var mange, der spurgte mig, om jeg kunne rejse fra mine børn, og jeg svarede selvfølgelig ja. Jeg rejser jo til nogle oplevelser. Jeg savner mine børn helt vildt. Men jeg er ikke klar til at springe på et fly og tage hjem nu. Jeg vil gerne afslutte det her. Jeg har familie i Nuuk. Min farbror kom til Grønland for cirka 50 år siden. Han slog sig ned og fik en familie. Vi har været så heldige at få lov til at låne min fætters lejlighed, mens vi er her. Det er fedt, at man kan kombinere arbejdet, som jeg brænder for, med ferie og familiebesøg.

Pia Dalgaard og Louise Bang bliver færdige med deres uddannelse som social- og sundhedsassistenter den 28. februar.

– Vi kan varmt anbefale at tage job inden for ældreplejen. I Danmark har vi mulighed for at tage udlandspraktik, og det er det, vi har gjort ved at tage til Grønland. Det har også været en kæmpe oplevelse og kan anbefales til andre der er i praktik, siger de.

Hvis du vil læse mere om deres grønlandseventyr, kan du se mere på deres Facebook-blog ”Louise og Pia i Grønland.”