Koncernservice

Stor forskel og afvigelse af personaleløn på FamilieCenteret

Laura Taunâjik Uitsatikitseq

Kære medlem af Kommunalbestyrelsen, Laura Taunâjik.

Først og fremmest mange tak for dit spørgsmål.

Den 13. februar 2019 indsendte du spørgsmål til administrationen angående Stor forskel og afvigelse af personaleløn på Familie Centeret. Forvaltningen For Koncernservice har modtaget spørgsmålene som er følgende:

  1. Hvorfor er der forskellige løn for personalet hos Familiecenteret i Tasiilaq, selvom de har samme ansvar?
  2. Hvad er grunden for forskellighed på løn?
  3. Har Kommuneqarfik Sermersooq planer om komme til Tasiilaq familie Centeret så de kan forklare hvad personalet gerne vil vide?

Begrundelsen for dine spørgsmål er at, personalet i Familiecenteret i Tasiilaq er stabile, og at de er kvalificerede, trofaste og loyale. De arbejder for deres arbejdsbaggrund, og vil gøre deres bedste for arbejde ud fra klienternes behov.

Men selvom de har samme arbejde har de forskellige løn, og de vil ikke nøjes med det, og synes det er urimeligt. Personalet vil vide om det er rimeligt og er som det skal være.

Personalet synes det er mærkeligt siden de har samme ansvar men forskellige løn, og vil vide om det er i overensstemmelse med reglerne. Det er interessant at skulle vide hvad grunden er. Der skal redegøres tydeligt for hvad grunden er for forskellige løn når der er samme ansvar og arbejde.

K

The administration's answer

Kære Laura,

Tak for dit spørgsmål.

Først ønsker jeg at understrege, at vi i Kommuneqarfik Sermersooq anser vores 2300 medarbejdere som værdigfulde og som gør deres bedste for, at udføre det arbejde de har i kommunen. Det samme gælder for medarbejdere i familiecentrene i vores byer, også i Tasiilaq.

Vedr. 1: Indenfor administrationen er vi underlagt overenskomster, hvilket indeholder en masse forhold og krav. Lønnen kan være forskellig, afhængig af forskellige forhold f.eks. fagforening, uddannelsesmæssig baggrund, kurser, erfaringer, hvor mange år man har arbejdet evt. tillæg.

Det betyder, at selv om man sidder med samme ansvar, så er det ikke ualmindeligt, at man ifølge overenskomsten kan få forskellig løn.

Vedr. 2: Kommunen må ikke udlevere de konkrete medarbejderes lønforhold, men kan sige generelt om løn forhold. Forskellige lønninger kan betyde mange forskellige forhold. Og som nævnt foroven kan forskellige lønninger betyde forskellige forhold f.eks. hvor mange års anciennitet man har haft på givent område. Det er almindeligt at overenskomster betyder forskellige lønninger trods for samme ansvar pga. den måde de er opbygget. F.eks. kan forskellige uddannelser eller hvor mange års anciennitet man har arbejdet under given overenskomst have en afgørende betydning.

Vedr. 3: Facilityservice har pr. 1. februar ansat en Facility konsulent i Tasiilaq, der varetager opgaver for bl.a. personaleservice, således ledere og medarbejdere i Tasiilaq har én de kan inddrage i forskellige personaleforhold. Derudover har medarbejdere altid mulighed for at kontakte deres fagforening enten gennem deres tillidsrepræsentant i kommunen eller direkte til fagforeningen. Fagforeningen tilser deres medlemmers ansættelsesforhold, om det er i overensstemmelse med de gældende overenskomster.

Til sidst kan vi kun anbefale at medarbejdere der har spørgsmål til deres ansættelsesforhold tager fat på deres nærmeste leder for at afklare sagen, og hvis det ikke er nok, kan man tage fat på lederens nærmeste leder.

Med venlig hilsen

Lars Møller-Sørensen

Kommunaldirektør

Kommuneqarfik Sermersooq