Der er uvished om bygderne på østkysten oprindelse, hvilket også gælder Kulusuk. Oprindeligt har folk boet forskellige steder sommer og vinter, og ikke nødvendigvis de samme steder hver år. Kulusuk er formelt grundlagt i 1909.

Kulusuk hed før i tiden Qulusuk, men da danskerne ikke kunne udtale ordet, omdøbte man det senere til Kulusuk. Qulusuk er grønlandsk for ryggen på en fugl.

Kulusuk var før i tiden den tættest befolkede ø i Ammassalik-området. I 1930 boede der 165 mennesker i Kulusuk bygd til sammenligning med kun 112 i Tasiilaq. De gode muligheder for jagt og fiskeri betød, at mange bosatte sig i området.

Amerikanerne anlagde i 1958 en flyvebase i Kulusuk i forbindelse med oprettelsen af en DYE-radarstationen (flyvarslingssystem). Flyvebasen erstatede flyvepladsen Ikkatteq, der lå længere inde i Ammassalikfjorden. Radarstationen er i dag nedlagt, og flyvepladsen i Kulusuk er østkystens internationale lufthavn.

Amerikanernes tilstedeværelse med deres teknologi og udstyr var med til at ændre befolkningen levestil til de nutidige forhold.

Lokalsamfundsprofil for Kulusuk

Borgmestersekretariatet har udarbejdet lokalsamfundsprofiler for kommunens byer og bygder. Der er udarbejdet én profil for hver by og bygd.
Lokalsamfundsprofilerne er beskrivelser af Kommuneqarfik Sermersooqs byer og bygder. De fortæller blandt andet om erhverv, boligforhold, uddannelse og sociale forhold ud fra statistik og tal fra kommunens egne og samarbejdsparternes databaser.

Læs lokalsamfundsprofilen for Kulusuk her

Er indholdet på denne side forældet?
Har du rettelser til denne side?