Borger

Ny udstilling på Nuuk Kunstmuseum

Aallaaseqarneq

Den 12. oktober kl. 17 åbner en ny soloudstilling med Isle Hessner med titlen ”Aallaaseqarneq”. Udstillingen viser både ældre værker og helt nye værker.

Siden 1980’erne har Hessner skabt situationsbillederder kommentarer og reflekterer over samfundet, lokalt såvel som internationalt – og ofte begge dele i samme værk. Flere af Hessners værker pryder byrummet i Nuuk, men selvom hendes værker omgiver rigtig mange til daglig, er der tale om den første solo-udstillling med kunstneren.

Efter sin studietid på Grønlands Kunstskole (1986-89), supplerede hun på Jern- og metalskolen, sin kunstneriske uddannelse med et håndværk. Hun fortsatte sin uddannelse på University of Colorado i Colorado Springs (1993-95) og på Nova Scotia College of Art and Design (NSCAD) i Canada (1998-2000). Opholdet ved den canadiske kunstskole udviklede Hessners tilgang til konceptkunst, og interessen for grove industrielle materialer som træ og metal.

Dualiteten i mellem hendes dybdegående teoretiske tilgang og hendes håndværksmæssige kunnen går igen i Hessners værker. De er ofte meget store og uden et specifikt formål ved udførslen. Hun arbejder blandt andet i støbe- og smedejern, sten, beton og diverse organiske materialer som skind og træ. Hessner udfordrer materialiteten i almindelige og oversete hverdagsmaterialer. Hun blander det bløde og sarte, med det hårde og industrielle.

Udstillingens titel Aallaaseqarneq betyder ”det at have skydevåben” og er en refleksion over brugen af skydevåben, hhv. i krig og til fangst. Titlen refererer til en række værker hvor tematikken er forholdet til våben. Dels i forhold til Ruslands krig mod Ukraine, og dels på hvordan skydevåben bruges til fangst her i Grønland. Ens genstande med forskellige formål, æret og frygtet.

Udover de nye værker indgår der også enkelte ældre værker samt processkitser og billeddokumentation af Hessners tidligere værker bl.a. af værker skabt under hendes studietid i USA og Canada.

Udstillingen er støttet af Selvstyrets Kunstfond. Ferniseringen sker torsdag den 12. oktober kl. 17, og udstillingen kan ses frem til den 28. januar 2024.