Borger

Skorstensfejning

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Information fra Kommuneqarfik Sermersooq om skorstensfejning

LOVGIVNING

 Skorstensfejning er lovpligtig. Loven foreskriver, at alle bygninger med oliefyr skal skorstensfejes to gange om året. Hvis du har pejs eller brændeovn, skal skorstenen fejes én gang om året. Det forebygger ildebrande og sodskader i huse med oliefyr eller brændeovn.

LOVHJEMMEL

 Inatsisartutlov nr. 14 af 26. maj 2010 om redningsberedskabet i Grønland og om brand- og eksplosionsforebyggende foranstaltninger

SANKTION Kommunen har pligt til at handle, hvis bekendtgørelse om skorstensrensning ikke opfyldes. I tilfælde af at Forvaltning for Anlæg og Miljø bestiller håndværker med henblik på at få udført skorstensfejningen, påhviler det husejer at betale for det udførte arbejde. Kommunen tager et gebyr på 500 kroner for omkostninger i forbindelse med sagen.

ANSVAR Husejer er selv ansvarlig for vedligeholdelse af sin ejendom. Det gælder også spørgsmål vedrørende skorstensfejning.

Du skal som husejer – ligesom alt andet vedligeholdelsesarbejde – selv betale for skorstensfejning. Det er ikke muligt at blive fritaget for skorstensfejning.

BEMÆRK Der er forskel på skorstene i forhold til størrelse – store og små skorstene. En stor skorsten hører typisk til i produktionsvirksomhed og andre større virksomheder. Disse skal renses fire gange om året. Hvis du har pejs eller brændeovn, skal skorstenen fejes én gang om året.

VÆR OPMÆRKSOM Kedelrensning og vedligeholdelse af oliefyr er ikke en del af skorstensfejning. Erfaringen er at der ofte kommer sod på dysen i oliefyret efter skorstensfejning. Sod på dysen kan medføre driftsforstyrrelser med risiko for dårlig forbrænding og fornyet soddannelse samt nedbrud.

Forvaltning for Anlæg og Miljø anbefaler derfor, at skorstensfejning kombineres med serviceeftersyn af autoriseret VVS-montør. Find autoriserede skorstensfejere i Nuuk, Paamiut, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit her

SÆRLIGT GÆLDENDE FOR BYGDERNE I bygderne Arsuk, Qeqertarsuatsiaat, Kapisillit, Isortoq, Kulusuk, Kuummiut, Sermiligaaq og Tiniteqilaaq er det kommunen som arrangerer skorstensfejningsordningen.

SPØRGSMÅL OG KOMMENTAR

Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du kontakte: Forvaltning for Anlæg og Miljø Kuussuaq 2 3900 Nuuk Telefon 36 74 00 sai@sermersooq.gl

ÅBENT: mandag – onsdag kl. 10-15

              Torsdag kl. 12-17

              Fredag kl. 10-12