Ajagaq

På denne side kan du læse mere om Ajagaq, som er et kommunedrevet husflidsværksted, hvor lokale kunstnere udfører og udstiller deres arbejde.

Offentligt værksted for ben, sten og træ bearbejdning.

Ajagaq er et kommunedrevet husflidsværksted, hvor lokale kunstnere udfører og udstiller deres arbejde. Husflidsværkstedet åbnede i juli 2015, og blev navngivet tre år senere, d. 22. juni 2018. Forskellige husflidskunstnere har i værkstedet adgang til at udføre deres kunst, hvor de for eksempel udarbejder tupilakker. Mange af kunstnerne arbejder med fedtsten og gevir, mens andre laver ansigtsfigurer og forskelligt kunst af træ.

Alle har mulighed for at bruge Ajagaqs lokaler. Hvis du har lyst til at få adgang til og arbejde i værkstedet, kan du udfylde en tilmeldingsblanket på stedet.

Besøgende er også altid velkomne, og der er ligeledes mulighed for at deltage i fritidsundervisning, hvor du kan lære at lave grønlandsk husflidskunst.

Fritidsundervisning

Der er afholdes fritidsundervisning to gange om ugen, hvor holdene oftest består af mellem 4 til 8 personer. Til timerne er der 2 undervisere tilstede, der deler ud af deres viden om produktion af husflid i sten, gevir og fedtsten. 

Hvis du vil vide mere om sæsonens fritidsundervisning, tilmelding og priser, er du velkommen til at komme forbi Ajagaq og høre nærmere.

Du kan købe kunsten
Næsten alt hvad der bliver produceret i Ajagaq er til salg, og mange af kunstnerne laver også gerne værker på bestilling. Kom ned til Ajagaq og se det store udvalg af husflidskunst i både sten, ben og træ.

Arbejde som kunstner i Ajagaq
Der er i gennemsnit 20 kunstnere tilknyttet, der har produktion og salg af grønlandsk husflidskunst som deres primære erhverv.

Det koster 200 kr. om måneden at benytte sig af faciliteterne. Beløbet skal forudbetales, og der skal underskrives en kontrakt, inden man som bruger kan benytte sig af værkstedet.

Der bliver ligeledes hver dag kontrolleret om brugerne lever op til deres pligt om at beskytte sig selv og andre mod Covid-19.

Værkstederne

  • Fedtstensværkstedet har 7 arbejdsstationer, som alle er udstationeret med udsugning og støvsamlere, samt en centralstøvsuger lavet efter loven for sikkerhedskrav.
  • Stenværkstedet har 4 arbejdsstationer med stenslibemaskiner, samt en dekupørsav, en stensav, og em sløjfeboremaskine.
  • Gevirværkstedet har 9 arbejdsstationer, samt en dekupørsav og en båndsav, med to forskellige udsugninger.

Eksempler på husflid lavet i Ajagaq