Borger

Sermersooq: Flyaflysninger kvæler Østgrønland

I de seneste 10 dage har alle Air Greenlands flyvninger fra Tasiilaq været aflyst. I samme periode har Icelandair fløjet fra Kulusuk. I dag, tirsdag, var der endelig en flyvning til Nuuk. 

At fire flyvninger i træk er aflyst, er desværre ikke noget særsyn. Alene i år er det sket flere gange, og ifølge Air Greenlands egen statistik blev over 60 procent af flyvningerne i Østgrønland aflyst i 2022.

“Det er uholdbart. Forsinkelserne har store konsekvenser for alle aspekter af livet i Tasiilaq og dets bygder. Det er ødelæggende for erhvervslivet, turismen og den offentlige service, og det har store konsekvenser for patienter og almindelige borgere,” siger borgmester Avaaraq Olsen.

Kommuneqarfik Sermersooq oplever selv problemet med de mange aflysninger i den daglige drift. Det betyder ofte, at det ikke er muligt at give borgerne den service, de har brug for.

“Vi oplever, at det er meget svært at fastholde medarbejdere i en region, hvor man kan risikere at blive afskåret fra omverdenen i flere uger i træk. Derfor er vi nødt til at servicere Tasiilaq-området med blandt andet psykologer, socialrådgivere og fysioterapeuter fra Nuuk, men en stor del af det personale når aldrig frem, og dem, der når frem, må ofte blive flere uger længere end planlagt,” siger Avaaraq Olsen.

Tidligere på året skrev borgmesteren til Naalakkersuisoq for Infrastruktur for at få dem til at gribe ind og genoverveje servicekontrakten med Air Greenland for at sikre, at borgerne får en tilfredsstillende service.

“Grønland har et udfordrende vejr, det er vi klar over, men de udfordringer, som Østgrønland oplever, er ikke kun et resultat af vejret. For os at se er det resultatet af, at Tasiilaq bliver nedprioriteret, og det kan vi ikke acceptere,” siger Avaaraq Olsen.