Borger

Uddannelsessucces: 18 medarbejdere er blevet dagtilbudsmedhjælpere

18 nye dagtilbudsmedhjælpere i Nuuk kunne fredag fejre deres dimission. Det markerer afslutningen på den første decentrale uddannelse i Nuuk for medarbejdere fra flere af byens institutioner. De medarbejdere, der har gennemført forløbet, kan nu stolt fremvise deres uddannelsesbevis som dagtilbudsmedhjælpere.

I et hold af engagerede dagtilbudsmedhjælpere netop afsluttet deres uddannelse. Fælles for dem er, at de har taget uddannelsen, mens de har været ansat i en daginstitution. Vi har talt med to af dem, Christina Nielsen og Florentine Josefsen.

Christina Nielsen, en af de nyuddannede, både glad og overrasket over de sine resultater: ”Det føles rigtig godt at blive færdig. Hvem havde troet, at jeg ville opnå så gode resultater? Vi havde oprindeligt besluttet kun at tage dette som et kursus, men så blev vi kontaktet af kommunen, som opfordrede os til at tage det sidste modul og gå til eksamen. Vi besluttede os for at tage eksamen, og vi hjalp hinanden rigtig meget under eksamensforberedelserne. Vores sammenhold var fantastisk, og alle bestod!”

Florentine Josefsen har det på samme måde: ”Jeg var meget spændt, da jeg skulle til eksamen, men det blev bedre bagefter. Nu her til morgen, hvor vi skal have dimission og får vores eksamensbevis, er jeg spændt igen. Det er en fantastisk følelse at få dette uddannelsesbevis; det kan næsten ikke beskrives.”

Floretine Josefsen og Christina Nielsen
Florentine Josefsen og Christina Nielsen

Fællesskab og udvikling

De to kvinder har været en del af en klasse, der har gennemgået en stor udvikling. Fra en start, hvor det var svært at kigge hinanden i øjnene, til et stærkt fællesskab efter et halvt års samvær. ”I starten kunne vi næsten ikke sige noget, men underviserne tvang os til at sidde sammen med nye mennesker og lavede nye grupper i undervisningen. Det hjalp os med at udvikle et rigtig godt sammenhold i løbet af forløbet”, fortæller Christina Nielsen.

Emilie Siegstad, underviseren, roser klassens fællesskab og udvikling: ”De har et rigtig godt fællesskab. Jeg kendte dem ikke i starten, men jeg lærte dem at kende undervejs i forløbet. De kommer fra meget forskellige baggrunde, nogle er mere erfarne og har arbejdet i institutionerne i længere tid, mens andre er yngre. Men på trods af deres forskellige baggrunde, har de udviklet et rigtig godt sammenhold.”

Underviser Emilie Siegstad

Uddannelsesforløbet er en del af en større plan i Kommuneqarfik Sermersooqs sektorplan for dagtilbudsområdet 2022-2030. Et af de mange initiativer i denne plan er en omfattende opkvalificering af det ufaglærte personale i dagtilbuddene. Med dette som udgangspunkt har Kommunalbestyrelsen godkendt og finansieret et kursus for det ufaglærte personale, og Forvaltning for Børn og Skole har i samarbejde med Socialpædagogisk Seminarium oprettet en decentral dagtilbudsmedhjælperuddannelse i Nuuk.

Succesforløb

Dette er første gang, at uddannelsen tilbydes i Nuuk, og det fyldte hold bekræfter behovet og interessen for denne decentrale uddannelsesmulighed. Deltidsuddannelsen gør det muligt for de studerende at uddanne sig, samtidig med at de kan bevare deres tilknytning til arbejdspladsen.

Direktør Lone Nukaaraq Møller fra Forvaltningen for Børn og Skole er også meget tilfreds med forløbet og dets resultater: ”Vi er rigtig glade for forløbet. Vi har sat dette i værk for at styrke vores dagtilbud, og uddannelse og opkvalificering er et af vores klare fokusområder. Med vores gode samarbejde med Socialpædagogisk Seminarium har vi nu 18 nye dagtilbudsmedhjælpere. Vi skal også sige et stort tak til lederne i institutionerne, for det er dem, der har udpeget de medarbejdere, der skulle på dette forløb. Alt i alt er det en stor succes.”