Kultur

Vestnordisk Hovedstadsfond uddeler midler til to ud af tre ansøgere fra Nuuk

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

I midten af maj var Nuuk værtsby for en delegation fra Vestnordisk Hovedstadsfond (VNHF). Under besøget blev det besluttet uddele midler til to ud af tre ansøgere fra Nuuk. Derudover bød besøget på erfaringsudveksling. Erfaringer, som også i fremtiden skal være med til at styrke båndene mellem Reykjavík, Tórshavns og Nuuk. 

Den Vestnordiske Hovedstadsfonds primære opgave er at yde støtte til aktiviteter, som kan styrke samarbejdet og forståelsen mellem de tre kommuner og deres borgere inden for kultur, uddannelse og idræt. Det betyder, at enkeltpersoner, foreninger med flere, kan søge om økonomisk støtte til projekter, som netop har til formål, at styrke båndende mellem de tre kommuner. I den forbindelse var delegationen samlet til et bestyrelsesmøde, hvor tildelingen af midlerne blev drøftet. To ud af tre ansøgere fra Nuuk blev bevilget midler – Herunder Nuuk Svømmehal (120.000,00 kr.) og Nuuk Shotokan Karate-Do (60.000,00 kr.). Yderligere blev det besluttet, at overskydende midler fra tidligere år tildeles i 2024 og 2025, således hver by tildeler 300.000,00 kr. hver, i steder for 200.000,00 kr..          

Programmet for delegationsbesøget var planlagt over to dage, hvilket gav de besøgende rig mulighed for at opleve Nuuk, og den rivende urbanisering, som finder sted i byen. Et område, hvor der i den grad kunne udveksles gode erfaringer. Gæsterne fra VNHF var i den forbindelse på sightseeingtur rundt i byen, hvor kommunens planchef, Runa Sværd, fungerede som turguide.

”Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi har fået mulighed for at vise Nuuk frem til vores gode samarbejdspartnere fra henholdsvis Reykjavik og Tórshavn. Der skal ikke være tvivl om, at vores erfaringsudveksling, har stor betydning for alle tre kommuner. Sermersooq er en voksende men relativ lille kommune, som kan drage nytte af vores samarbejdskommuners erfaringer, når der eksempelvis kommer til byudvikling. Ligeledes deler vi ud af vores erfaringer, på områder, som kan komme de andre kommuner til gavn”, udtaler Borgmester, Avaaraq S. Olsen.

Udover det planlagte bestyrelsesmøde og sightseeing i byen, var der desuden mulighed for at blive klogere på hinandens kultur og den kulturelle udveksling, som man i VNHF ønsker at fremme. Programmet indeholdte bl.a. kulturelle oplæg samt oplæg fra to medarbejdere i Kommuneqarfik Sermersooq, som hver især havde færøsk og islandsk baggrund.