Borger

Nuuk Imeq: Nu handler det om de ansatte

Bestyrelsen i Nuuk Imeq har besluttet at igangsætte en kontrolleret lukning af virksomheden, således at produktionen stopper ved årsskiftet. På et lukket møde i økonomiudvalget torsdag godkendte hovedaktionæren, Kommuneqarfik Sermersooq, den beslutning.

”Det er klart, at virksomhedslukninger i vores kommune ikke er noget vi bryder os om, og vi har derfor hele tiden argumenteret for at bevare det hidtidige retursystem, men som alle andre må vi bøje os for Inatsisartuts beslutninger”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Avaaraq Olsen.

”Som ejer skal vi nu sikre, at de omkring 50 ansatte kommer godt videre i deres arbejdsliv. Der er tale om dygtige medarbejdere med efterspurgte kompetencer, men selv om de fleste sandsynligvis vil find job hurtigt, skal de tilbydes al mulig hjælp”, siger Avaaraq Olsen.

Det er bestyrelsen i Nuuk Imeq, der beslutter hvilke fratrædelsesordninger de berørte medarbejdere skal have, men kommunen har allerede nu tilbudt at hjælpe med opgaven.

I år modtog Kommuneqarfik Sermersooq 20 millioner kroner i afkast fra Nuuk Imeq. De udbetalinger fortsætter til og med 2025, hvorefter virksomheden efter planen er helt afviklet.

”Det er selvfølgeligt ærgerligt at miste indtægter til kommunekassen, men til alt held har vi flere år til at finde alternative indtægter”, siger Avaaraq Olsen. 

Havde bestyrelsen i Nuuk Imeq valgt at forsætte driften, ville Kommuneqarfik Sermersooq være tvunget til at sælge sin ejerandel. Kommunalfuldmagten tillader nemlig ikke, at kommunen driver virksomheder, der konkurrerer med private.