Kultur

Unge fra Paamiut deltog ved Nuuk Snow Fest for først gang

Ved dette års sneskulpturfestival var der 15 hold der deltog, og et af holdene bestod af seks unge fra ungdomsklubben Kalaaleq i Paamiut. Selvom de i løbet af deres barndom har prøvet at lave mange snemænd, så er det første gang de deltager ved en sneskulpturkonkurrence, og de har et klart budskab.

Klokken var lidt i tolv på en solrig søndag, og ungerne var sammen med deres voksne ledsagere hårdt i arbejde for at gøre sneskulpturen ved Nuup Saava præsentabel. De kommer fra ungdomsklubben Kalaaleq i Paamiut, og var inviteret til at deltage ved dette års sneskulpturfestivalen Nuuk Snow Fest.

Holdet fra Paamiut var ikke helt i mål, men man kunne tydeligt se hvad figuren forestillede. Det var fire mennesker, der sammen passer på kloden. Holdet ville nemlig vise, at det er vigtigt at beskytte jorden mod forurening og klimaforandringer.

”Vi har valgt den her figur, efter nøje overvejelser. Vi spurgte de unge, hvad de kunne tænkt sig at lave, og deres svar pegede henad mod kloden og klimaet, og om at vi skulle sende et budskab”, siger ledsageren og lederen i klub Kalaaleq Thorine Sólheyg.

Foto: Denson Kakatoom

Vejen til finaledagen havde ikke gået så glat som isen, i de dage Nuuk Snow Fest foregik. Egentlig skulle ungerne fra Paamiut været med til sidste års Nuuk Snow Fest, men de kunne ikke ankomme på grund af dårligt vejr. Det var ved at gå galt igen i år, da de ankom en dag for sent, igen på grund af dårligt vejr.

Heldigvis for borgerne i det vestlige Kommuneqarfik Sermersooq, meldte solen og det gode vejr sig også til festivalen. Det gode vejr var dog ikke den bedste ting for sneskulpturerne, der hurtigt blev hårdere at arbejde med, og nogle af dem faldt sågar sammen.

For Paamiut-holdet har deltagelsen været udfordrende, men de har bestemt også haft det sjovt med at lave sneskulpturen.

”Vi har ikke haft mulighed for at øve derhjemme, fordi vejret har været så dårligt. Men vi er tilfredse med vores skulptur, når vi tænker på, at det er første gang vi er med”, sagde deltageren Anguteeraq.

Venstreside: Ivalu Nielsen, Ariel Rachlev, Tobias Joelsen, Anguteeraq Møller – Højreside: Pia O. Jensen, Thorine Sólheyg, William Schmidt, Nicklas Bak

De unge arbejdede med sneskulpturen i tre dage, fra morgen til eftermiddag, og nogle gange ind til mørket lagde sig over festivalpladsen, og koncerterne gik i gang.

”De er simpelthen så dygtige. Det at lave sneskulptur er jo et hårdt fysisk arbejde. Det har også været lidt hårdt for os, så der har været lidt gnister blandt ungerne, men vi afsluttede dagene med smil, og genoptog arbejdet om frisk om morgenen”, siger Thorine Sólheyg.

Et af Nuuk Lokalmuseums lokaler har været omdannet til varmestue hvor alle deltagere under hele festivalen ved Nuup Saava har kunne spise og slappe lidt af.

Ved dette års Nuuk Snow Fest var der inviteret flere hold, som kommer udenfor Nuuk. Blandt andet et hold fra Canada og de unge fra Paamiut, hvis tur blev en mulighed med støtte fra Sermeq Puljen, som giver tilskud der skaber nye eksperimenterende kulturaktiviteter og at fremme samarbejdet mellem forskellige kulturaktører, private erhvervsliv og kommunens borgere.

Hvis du vil vide mere om Sermeq Puljen, kan du læse mere information her.