Borger

Borgmesterens nytårstale – 2022

Avaaraq Olsen holdte sin første nytårstale som borgmester, med fokus på bedre skoler, børnepasning og offentlige transport, samt frivillighed og den stærke grønlandske kultur. Borgmesteren ønsker alle et godt nytår med budskabet: Det er gratis at være venlig og at hjælpe andre, og alle bliver rigere når vi gør det.

Der venter en spændende fremtid for Kommuneqarfik Sermersooq; kommunen skal være et af de bedste steder i verden at bo. Skoler, daginstitutioner, infrastruktur og fritidsaktiviteter skal kunne konkurrere med verdens bedste. For de konkurrerer allerede med verdens bedste.

”Når unge grønlændere bliver færdige med deres studier i Danmark, vælger de kun at vende hjem til Grønland, hvis de er tilfredse med det, vi som samfund har at tilbyde. Der samme er tilfældet, når vi skal tiltrække højt uddannede medarbejdere fra resten af verden”, siger Avaaraq Olsen i sin tale. Og fortsætter;

”Vores pædagoger, lærere, socialrådgivere og alle andre kommunalt ansatte knokler allerede i dag, for at leverer en god service til borgerne. Jeg ser det som en af mine fornemmeste opgaver som politiker, at give dem gode rammer for at løse deres opgave, så borgerne får endnu bedre service.”

Hvis samfundet skal være velfungerende, så er der også brug for frivillighed, og frivillige er der er mange af i Kommuneqarfik Sermersooq. Borgere der tager deres frivillige arbejde som en borgerpligt. Idrætsledere der giver deres erfaring og glæde ved sporten videre til unge mennesker. Forældre, der engagerer sig i deres børns skoler og daginstitutioner. Borgere der ofrer deres egen juleaften, for at give socialt udsatte en god juleaften. Det er arbejdsgivere, der tager imod en medarbejder, der har brug for lidt hjælp til at passe jobbet.

”Tak til jer. I gør en større forskel end I selv tror. Men selv om frivilligheden blomstrer i vores kommune, og mange gør en ulønnet indsat, er der plads til flere frivillige. Der er børn og unge der har brug for en voksen rollemodel, og der er ældre der har brug for en besøgsven”, siger borgmester Avaaraq Olsen.

Den stærke grønlandske kultur, det sætter fællesskab, hjælpsomhed og venlighed i centrum blev også nævnt i talen.

”Det er påfaldende hvor mange polarforskere, eventyrere, præster og hvalfangere der har beskrevet vores forfædre på samme måde. De var enige om, at grønlænderne havde noget, som den verden de kom fra havde mistet. De beskrev i detaljer den gæstfrihed og glæde som de blev mødt med, når de gik i land”, siger Avaaraq Olsen, og slutter;

”Jeg er sikker på, at nøglen til en god fremtid skal findes i vores fortid. Hvis vi alle yder hvad vi kan, og passer på hinanden, vil vi hver nytårsdag kunne se frem mod et bedre år. Et år hvor færre børn bliver svigtet, og hvor flere mennesker bliver en del af fællesskabet. Og det bedste er: Det koster ikke nogen noget. Det er gratis at være venlig og at hjælpe andre, og alle bliver rigere når vi gør det.”

Gense borgmesterens nytårstale. Du kan også hente talen her.