Borger

Krydstogt: Kultur til turister

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Hver sommer fyldes de grønlandske have med krydstogtskibe, der alle er fyldt med turister der ønsker at opleve hvad Grønland har at byde på.

Men når krydstogtskibene lægger til i Nuuks havn er der ikke altid mulighed for turisterne at opleve de grønlandske traditioner der har så stor en plads i kulturen, nemlig kajakvending, trommedans og maskedans.

Det vil Kommuneqarfik Sermersooq gøre noget ved. Kultur- og Eventafdelingen har nemlig igangsat et projekt, der vil opføre pop-up events i kolonihavnen når de helt store krydstogtskibe anløber i Nuuks havn.

Her vil der være mulighed for både turister og lokale at komme ned til Nuutoqaq (Nuuk lokalmuseum) i kolonihavnen, og se, og opleve den grønlandske kultur firsthand.

Med traditionelle optrædener og mulighed for at møde lokale grønlandske kunsthåndværkere, kan man som udefrakommende rigtig komme ind under huden på de store grønlandske følelser.

Nikki Lyberth sidder som sommerarbejder i Kommuneqarfik Sermersooq, og er manden bag projektet. Han fortæller, at der var et ønske om at skabe liv i byen når der kom så mange turister, og helst noget der ikke krævede alt for meget arbejdskraft. 

Det er et projekt under opsejling, og derfor er alle detaljer ikke helt på plads endnu.

 ”Jeg har allerede fundet lokation og sælgerne, jeg mangler bare underholdningen, hvilket er lidt svært. I og med det er sommerferie er folk udenbys, eller har ikke tid.”

Men på trods af de forhindringer projektet står overfor, fortæller Nikki optimistisk om programmet for de pop-up events der kommer til at foregå. Han regner med projektet bliver skudt i gang i starten af august.  

Der vil også være mulighed for at købe både keramik og kunstmalerier, ud over det traditionelle grønlandske kunsthåndværk.

Indtil videre er det kun de helt store krydstogtskibe med over 1000 passagerer, der får lov til at ligge i havn til disse pop-up events. Dette skyldes et ønske om at få et indblik i interessen for eventet, inden det bliver tilgængeligt for de mindre krydstogtskibe.

Arrangementerne estimeres til at vare 2-3 timer.