Borger

Asii: Lad os alle lære af Attu

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kommuneqarfik Sermrsooq ønsker Naturressourcerådet i Attu tillykke med Nordisk Råds miljøpris.

Naturressourcerådet i Attu vandt mandag Nordisk Råds miljøpris, fordi fangere og fiskere i Attu igennem rådet har, dokumenteret deres observationer af naturen og aktivt spillet ind med deres omfattende lokalviden ved blandt andet at foreslå nye forvaltningstiltag og bidrage til en række forskningsprojekter.

Det er anden gang Grønland vinder Nordisk Råds Miljøpris og at det sker som et resultat af målrettet  samarbejde mellem den lokale viden og videnskaben vækker glæde såvel i Attu som i Nuuk.

” Der er fantastisk at se et så konstruktivt samarbejde mellem fiskere og fangere og biologer, og det gør mig stolt af mit land. Det viser at vi har mulighederne for at for at udvikle innovative initiativer, som hele verden kan lære af”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemniz Narup. 

Af motivationen til prisen fremgår det, at erfaringerne fra Attu allerede har inspireret lignende projektere i Finland og Rusland.

”Det er dejligt af vide at erfaringer om bæredygtighed fra vores land er med til at gøre forvaltningen bedre i andre lande. Nu håber jeg bare at fiskere og fangere i min egen kommune også vil tage ideen til sig”, siger Asii Chemnitz Narup.   

Faktaboks:

Der er i dag 5 Naturressourceråd

Naturressourcerådet i Attu blev etableret i 2014 og er et af 5 lignende råd, som er mest aktive i Grønland. Rådene opererer under det offentlige PISUNA* program, som blev etableret i 2009. Programmet har til formål at styrke involvering af borgerne i dokumentation og forvaltning af miljøet og de levende ressourcer på en lettilgængelig og innovativ måde.

Naturressourcerådenes observationer i PISUNA demonstrerer, hvordan demokratisk borgerinddragelse fremmer viden om havmiljøet, styrker forvaltningen og øger lokalbefolkningens ansvar og ejerforhold til miljø og natur.

Naturressourcerådene skaber et socialt fællesskab, som fremmer dialog og samarbejde mellem borgere, videnskab og forvaltning. Initiativet har allerede inspireret lignende projekter i blandt andet Finland og Rusland og vil kunne udbredes til mange andre lande og brancher, til havs og på land, både i og uden for Arktis, til fordel for natur og miljø.

*PISUNA er forkortelse af det grønlandske navn Piniakkanik sumiiffinni nalunaarsuineq (dansk: dokumentation og forvaltning af de levende ressourcer).