Borger

Solution Camp: ”Det er verdens bedste jobsamtale”

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kommuneqarfik Sermersooq samarbejder med Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) om at løse udfordringen med gruppen af unge uden uddannelse eller arbejde.

Onsdag var konferencelokalet på Hotel Hans Egede i Nuuk fyldt med studerende fra Ilisimatusarfik og medarbejdere fra Kommuneqarfik Sermersooq. De brugte dagen på Solution Camp.

Det er en dag, hvor deltagerne individuelt, i par og i grupper kommer med ideer til et bestemt tema og arbejder kreativt med ideerne og mulige løsninger. Dagens opgave var at finde frem til ideer til, hvordan Grønland løser udfordringen med, at mange unge står uden for uddannelsessystem og arbejdsmarked.

Dagen blev styret af Jesper Thinnesen. Han er innovationskonsulent fra AAU (Aalborg Universitet) Innovation.

Jesper, hvad går Solution Camp ud på?

”Tanken er, at en virksomhed – i det her tilfælde kommunen – stiller en opgave til studerende. Universitetet forsøger derefter at finde de rigtige studerende til problemstillingen. I dag har vi arbejdet med, at mange 16-25-årige helt glider ud ad systemet – og står uden uddannelse og arbejde. Fagpersoner i kommunen har stor viden om området, som de studerende kan bruge, mens kommunen kan bruge nyeste viden fra de studerende. Der sker noget spændende, når de to felter mødes.”

”Det er lige så meget matchmaking mellem kommunen og universitetet.  Der skulle gerne komme et samarbejde ud af det. Alt efter hvad dagens ideer lægger op til, kan kommunen åbne op for et samarbejde med de studerende efterfølgende. Solution Camp er verdens bedste jobsamtale.”

Ny inspiration fra de studerende
Kommuneqarfik Sermersooq samler dagens ideer sammen. Alle ideer bliver skrevet ned gennem dagen. Kommunen sorterer efterfølgende i dem og finder ud af, hvilke de ønsker at arbejde videre med.

Emil Skjervedal er leder af Vækst- og Bæredygtighedssekretariatet i Kommuneqarfik Sermersooq.

Emil, hvad får Kommuneqarfik Sermersooq ud af dagens Solution Camp?

”De studerende repræsenterer en masse ny viden, som vi kan lade os inspirere af. Vi får nye input og en god dialog med de studerende. Det er en god måde at lære dem at kende på. Det skulle gerne munde ud i mere samarbejde med universitetet. Det kunne være, at nogle af de studerende senere kunne have lyst til komme i studieforløb eller praktik i kommunen og arbejde videre med nogle af dagens ideer.”

Er I kommet tættere på løsninger på dagens tema?

”Det her er første skridt. Meningen er, at vi skal bygge på, og derfor slutter dagen også med en praktik- og studiebørs, som forhåbentligt kan skabe mere samarbejde på tværs mellem kommunen og universitetet og de studerende. Vi får øjnene op for, hvilke kompetencer der er på universitetet. Det kan måske føre til et forskningssamarbejde. Nuuk skal udvikle sig som uddannelses- og vidensby, og derfor er vi nødt til at tænke i brede samarbejder. Jeg tror på, at hvis man udvider sin horisont, mens man studerer, så får man mere ud af studiet og bliver mere arbejdsmarkedsparat.”

Ser du dagen som en jobsamtale?

”Vi får i hvert fald en god dialog med de studerende. Hvis vi skal klare os fremover som kommune, så er vi i konkurrence med både virksomheder og Selvstyret om at få den bedste arbejdskraft. Her skaber vi relationer, hvor de studerende får øjnene op for, at det kan være spændende at arbejde i kommunen.”

Et rigtigt godt visitkort
På Ilisimatusarfik er onsdagens Solution Camp en del af valgfaget ”Sustainable Entrepreneurship”. Faget har blandt andet fokuseret på, hvordan man arbejder innovativt inden for en organisation, og hvordan nye forretningsområder udvikles.

Anne Lise Kappel er afdelingsleder på Økonomiske & Erhvervsmæssige Studier på Ilisimatusarfik.

Anne Lise, hvad får universitetet og de studerende ud af en Solution Camp?

”Først og fremmest får vi nogle studerende, som kommer ud og får en fornemmelse af, hvad der foregår uden for murene på universitetet. Det er rigtigt godt at komme i kontakt med erhvervslivet og kommunen. Det er godt at have kendskab til og viden om virkeligheden i Grønland.”

Ser du dagen som en jobsamtale?

”Det er der ingen tvivl om. Allerede allerførste dag på universitetet siger jeg til mine studerende, at de har fået det bedste udstillingsvindue i Grønland. Som universitetsstuderende går der ikke længe, inden de får kontakt med mennesker rundt omkring, og så er det vigtigt, at de kan gøre klart, hvad de kan bidrage med i en virksomhed eller offentlig myndighed. I praktikforløb, i projekter i forbindelse med opgaver og på en dag som i dag, er der nogle, der får øje på de studerende. De studerende får et rigtigt godt visitkort.”

En praktik- og studiebørs afsluttede Solution Camp. Chefer og ledere fra Kommuneqarfik Sermersooq hørte deltagerenes bud på at få flere unge i uddannelse og arbejde. Samtidig fortalte chefer og ledere om mulighederne for de studerende i Kommuneqarfik Sermersooq.

Arrangementet er planlagt i tæt samarbejde mellem Kommuneqarfik Sermersooq, Ilisimatursarfik og Aalborg Universitet.