Services

CAPE DORSET – Kunst fra Nunavut

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Det sker sjældent, at vi i Grønland får muligheden for at se kunst fra andre af de arktiske områder. Derfor har Nuuk Kunstmuseum og Ilulissat Kunstmuseum indledt et samarbejde med Cape Dorset Inuit Art fra Nunavut.

Udstillingen Cape Dorset kan ses på Nuuk Kunstmuseum 8. marts – 29. april og på Ilulissat Kunstmuseum 1. juni til 31. august 2018.

Kunstnerne fra Cape Dorset har en særlig måde at fortolke de arktiske dyr på – de bliver mønstre, figurer og grafiske fortolkninger af naturen i Arktis.

Det blev til efter idé af James Houston, som var kunstner og den canadiske regerings Northern Service Officer. I 1957 begyndte han og nogle inuitiske mænd at arbejde med eksperimentelle tryk og på en tur til Japan, studerede Houston træsnit og blev inspireret af den proces, hvor en kunstners tegning gives til en professionel trykker. Denne model bragte han tilbage til Cape Dorset, men i stedet for udskæring i træ – træsnit – blev det implementeret i et lokalt materiale, udskæringen i sten, og blev til stonecut. Gennem årene er flere trykketeknikker kommet til – stencil, radering, litografi mm.

Hvert kunstværk fra Cape Dorset har to kunstnere bag sig. En kunstner skaber en original – en tegning – som bliver til tryk. Atelieret vælger hvilke tegninger, der er bedst egner sig til tryk. En trykker (den anden kunstner) overfører tegningen til en passende trykketeknik.

Det grafiske arbejde var en kunstform, som Houston mente lå i direkte forlængelse af det inuitiske kunsthåndværk med udskæringen i ben, sten og tand som teknik. De kunne herved bearbejde til et højere kunstnerisk niveau og sælges udenfor Cape Dorset; ikke som turistkunst eller souvenirs, men målrettet kunstverdenens gallerier.

Samme idé lå bag Grønlands Kunstskole i Nuuk, som i 1975 blev oprettet som Grafisk Værksted med især det grafiske arbejde som omdrejningspunkt og med Cape Dorset som forbillede.

I 1959 opstod de printmaking studios, som i dag er atelieret Kinngait. Siden 1959 er der årligt udkommet en tryksamling (print collection), og i 1979 fik studiet en marketingsafdeling og har i dag gallerier udenfor Cape Dorset tilknyttet. I udstillingen indgår 60 værker, der er udvalgt fra forskellige års tryksamlinger. Det er første gang at værkerne vises i Grønland.