Borger

Demokratiet rykker ind i din telefon

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Historisk information

For at komme tættere på borgerne og engagere de unge i demokratiet har Kommuneqarfik Sermersooq fået udviklet en demokrati-app.

Det skal være lettere at blive en del af demokratiet i Kommuneqarfik Sermersooq, som nu er klar med en app, der giver borgerne mulighed for at gøre deres stemme hørt.

Med den nye app, Isumaga, bliver borgerne inviteret til at stemme om forskellige emner, som optager politikerne og kommunen. Formålet er at få et værktøj, som rykker kommunen tættere på borgerne og giver politikerne et fingerpeg om, hvad borgerne ønsker.

Isumaga er særligt udviklet for at møde de unge, der hvor de er, og få dem til at spille en større rolle i demokratiet.

“Vi vil så gerne have flere unge mennesker til at deltage aktivt i demokratiet, og derfor har vi spurgt dem, hvad det er de ønsker, og svaret var en app,” siger borgmester Asii Chemnitz Narup.

Ideen til Isumaga udsprang af, at der i Nuuk ikke var interesse for de lokaludvalg, som Kommuneqarfik Sermersooq har etableret de øvrige bosteder. I Nuuk var ønsket dog mindre tidskrævende inddragelse og her blev svaret en app, som nu kommer hele kommunen til gode.

Isumaga fungerer på den må, at man henter den på sin telefon, og så vil der løbende blive lagt forskellige afstemninger ud. Så kan den enkelte tilmelde sig de kategorier, som han eller hun interesserer sig for.

For at gøre det mere spændende opsparer man point undervejs og kan på den måde konkurrere med hinanden. Der løbende være lodtrækninger om priser til dem, der har svaret på flest spørgsmål.

Det er samtidigt også vigtigt, at informationerne strømmer begge veje, og app’en vil løbende sende opdateringer om, hvordan det går med de afstemninger, man deltager i.

“Det er uhyre vigtigt at inddrage de unge. Det er en stemme, der ikke altid fylder nok, men det er en stemme, vi så gerne vil høre mere fra. Derfor er jeg virkeligt glad for, at vi med Isumaga møder de unge, der hvor de er,” siger borgmester Asii Chemnitz Narup.

App’en er udviklet af Nuuk-firmaet Let It Snow ApS ved JJ Lennert-Sandgreen, og han har udviklet Isumaga, så den kan bruges over hele kommunen:

Den fylder kun 4 mb, og det løbende kræver heller ikke ret meget data. Alt sammen for at gøre det muligt at bruge over hele kommunen.