Stor interesse for at arbejde på fabrik

Kommuneqarfik Sermersooq Tasiilaq og Royal Greenland holdt onsdag eftermiddag et møde for borgerne i Tasiilaq. Målet var at vække interessen for at komme til Vestgrønland for at arbejde på Royal Greenlands fabrikker.

32 personer dukkede op til mødet, for at høre om hvad Royal Greenland kan tilbyde dem. De fleste var mænd og nogle enkelte kvinder. Efterfølgende var 30 interesserede til samtale med Royal Greenlands HR-folk.

Centerleder Eli Abelsen og koncern HR-chef i Royal Greenland, Søren Olsen Damgaard bød forsamlingen velkommen og takkede for de mange fremmødte.

  • Hvor er det dejligt at se, at så mange er dukket op til trods for at der var lønningsdag i går. Som i nok har hørt i medierne, så har vi store problemer med at få stabil arbejdskraft. Vi har derfor været nødsaget til at få 36 kinesere til landet, yderligere 18 kinesere og 9 filippinere er på vej, og nu håber vi at kunne få 20 – 30 nye kollegaer fra Østgrønland i år.

Royal Greenland har 38 fabriksanlæg fra Aappilattoq i syd til Qaanaaq i nord.

  • Vi mangler folk til vores anlæg i Uummannaq, bygderne i Upernavik, Qeqertat, Ilulissat, Maniitsoq og Sisimiut. Og vi håber, vi kan finde nogen blandt jer. Men vi kræver noget. For det første er det meget vigtigt, at I er stabile, og at I kan møde til tiden og passe jeres arbejde. Hvis man ikke kan opfylde det, så kan man desværre ikke blive ansat hos os, sagde Søren Olsen Damgaard.
  • Når jeg har holdt dette oplæg, vil vi snakke med hver enkelt af jer, for at se om I er klar til at tage af sted for at arbejde på vores fabrikker.

Mange arbejdsløse

Centerleder i Majoriaq, Eli Abelsen: – Der er over 400 arbejdsløse i Tasiilaq og bygderne, og derfor er det glædeligt at se, at så mange er kommet. Der er ikke så mange virksomheder her i Tasiilaq, og derfor er der så mange, der står stille. Der var lønningsdag i går, og derfor havde vi ikke regnet med, at der ville komme så mange, og derfor er det dejligt at se, at folk har interessen og motivationen for at arbejde.

  • Vi har desuden allieret os med INUILI. De kommer til Tasiilaq i uge 11-13 for at køre kurser, for de personer der skal til Vestgrønland for at arbejde, siger Eli Abelsen.
  • Udover de 32 der dukkede op i Tasiilaq, har vi også 15 personer fra bygderne, der kommer i uge 11. Royal Greenland kommer tilbage hertil for at holde samtaler med dem, og det er vi godt tilfreds med.

Vil gerne til Vestgrønland

53-årige Bent Kuitse er en af dem, der har arbejdet som sæsonarbejder for Royal Greenland, og han er meget positiv stemt over for ideen med at komme til Vestgrønland for at arbejde.

  • Jeg har både været i Tasiusaq og Nutaarmiut i Nordgrønland, og det var en rigtig god oplevelse. Jeg er mødt op her i dag, i håb om at jeg kan komme af sted igen. Det er meget svært at finde arbejde i Tasiilaq, og derfor synes jeg, at det er en god ide at komme lidt væk her fra. Jeg er så klar, at jeg sagtens kunne tage af sted med det samme.
  • Det er livsbekræftende at få lov til at arbejde men også at komme lidt væk fra den trivielle dag og se noget nyt og møde nye mennesker. Jeg blev virkelig taget godt imod, dengang jeg arbejdede på fabrikkerne i Tasiusaq og Nutaarmiut. Jeg tager gerne af sted igen, siger Bent Kuitse.