Borger

Kommuneqarfik Sermersooq og Kriminalforsorgen i Grønland indgår samarbejdsaftale til gavn for lokalsamfundet og indsatte

Kommuneqarfik Sermersooq er gået sammen med Kriminalforsorgen i Grønland i et nyt og visionært samarbejde, som på den ene side skal løse konkrete kommunale opgaver, som det kan være svært at finde ressourcer til, og på den anden side skal give indsatte muligheden for at give noget tilbage til samfundet.

I den forbindelse deltog borgmester Avaaraq Olsen og direktør ved Kriminalforsorgen i Grønland Christian Høygaard fornyelig i projektets første opgave. På anstaltens værksted var en række af kommunens offentlige bænke blev leveret til reparation, og sammen med en række indsatte deltog borgmesteren og direktøren i vedligeholdelsesarbejdet, som senere vil komme lokalsamfundet til gode.

Et partnerskab med mange fordele
Fremover vil indsatte blandt andet hjælpe med at reparere borde, bænke og busskure og de vil gøre en indsats for at vedligeholde og ryde op omkring kommunale vandreruter og shelters – opgaver, som har en stor værdi for lokalsamfundet, men som det kan være svært at finde ressourcer til at løse. Samarbejdsaftalen mellem kommunen og Kriminalforsorgen skaber på denne måde mulighed for, at indsatte kan arbejde med meningsfulde aktiviteter, der både træner dem i nye færdigheder og lader dem give noget tilbage til samfundet.

Borgmester Avaaraq Olsen udtaler: “Samarbejdet viser, hvordan vi kan skabe værdifulde muligheder for vores borgere, mens vi styrker det sociale ansvar og sammenhold i vores samfund. Når de indsatte får mulighed for at deltage aktivt i samfundsnyttige opgaver, hjælper vi dem med at finde deres plads igen og vinde tilliden tilbage fra lokalsamfundet. Alle har noget at bidrage med, og ved at anerkende det, kan vi skabe værdi, der kommer fællesskabet til gode.”

Samarbejdet styrker de indsattes tilknytning til samfundet
Kriminalforsorgen vil til hver opgave lave en konkret og individuel vurdering af den indsatte for at sikre, at den indsatte er egnet til at udføre opgaven. Nogle af opgaverne kan udføres inde fra anstalten, for eksempel reparation af bænke, som leveres til den lukkede afdeling, istandsættes og leveres tilbage til kommunen. Andre opgaver kan løses i forbindelse med udgang fra den åbne anstalt. Her vil de indsatte være ledsaget af personale fra anstalten.

Direktør i Kriminalforsorgen i Grønland, Christian Høygaard, siger at samarbejdet understreger et ønske om at skabe en kriminalforsorg, der giver tilbage til samfundet, ligesom samarbejdet er et vigtigt bidrag til det kriminalitetsforebyggede arbejde:

”Det er et initiativ, som vi er meget stolte af. En af kriminalforsorgens vigtigste opgaver er at sikre færre ofre. Det gør vi blandt andet ved at bidrage til, at den indsatte får et liv uden kriminalitet efter afsoning. Med et samarbejde som dette får den indsatte syn for, at der er et alternativ til kriminalitet, ligesom samfundet uden for ser at de domfældte også er værdifulde ressourcer for fællesskabet. Det er vigtigt aspekt, at den indsatte giver noget tilbage til det fællesskab, vedkommende gennem sin kriminalitet har forbrudt sig imod. Herudover er det en styrke, at samarbejdet både rummer opgaver, som kan løses i den lukkede anstalt og opgaver der kan løses af indsatte i den åbne anstalt. Begge dele håber vi vil styrke den indsattes bånd til lokalsamfundet og være en øjenåbner for fællesskabets værdier. Vi glæder os meget til samarbejdet”, siger Christian Høygaard.

Værdi for hele samfundet
Indsatsen omfatter blandt andet vedligehold og reparation af vores fælles offentlige ejendomme, og bidrager til en direkte forbedring af de fysiske rammer i vores lokalmiljø. Der vil være indsatser i vores naturområder, hvor aktiviteter som oprydning og markering af vandreruter er en del af den nuværende opgaveportefølje for de indsatte.

“Der er ingen tvivl om, at det skaber stor værdi for samfundet, når vi kan samarbejde på tværs af offentlige institutioner. Derfor er jeg glad for, at vi med denne samarbejdsaftale fremadrettet kan løse udfordringer ved at bruge kompetencer fra andre offentlige institutioner og på sigt også lokale foreninger. Eksempelvis har vi drøftet, hvordan vi kan håndtere affald ved vores fælles shelters, hvilket har været til stor gene for lokale brugere. Det er én af de opgaver, som vi nu kan løse i samarbejde med anstalten til gavn for naboer og brugere. Vores samarbejdsaftale bygger på fællesskab og socialt og bæredygtigt ansvar, og jeg håber, det vil inspirere til andre initiativer, der kan løfte lokalsamfundet. Nogle gange må vi turde tænke nyt og invitere til dialog for at finde løsninger i fællesskab,” siger borgmester Avaaraq Olsen.