Søndag deltog borgmester Avaaraq Olsen i afsløringen af en ny mindesten til ære for den grønlandske pioner og foregangskvinde Arnarulunnguaq. Ceremonien fandt sted ved Nuup Saava i Nuuk, hvor mindestenen, skabt af kunstnerne Aka Høegh og Thomas K. Andersen, nu står som et varigt mindesmærke.
Arnarulunnguaq var en central deltager i den 5. Thule-ekspedition (1921-1924) ledet af Knud Rasmussen. I sin tale hyldede borgmester Avaaraq Olsen Arnarulunnguaq for hendes mod, styrke og betydningsfulde bidrag til ekspeditionen. Hun beskrev mindestenen som et symbol på den anerkendelse, Arnarulunnguaq fortjener for sit arbejde, der spillede en afgørende rolle i polarforskningen og Grønlands historie.
“Den nye mindesten er ikke blot en smuk tilføjelse til byens kulturelle landskab, men også en vigtig påmindelse om en stærk grønlandsk kvinde, der gennem sine bedrifter har vist, hvad grønlandske kvinder kan udrette,” sagde borgmesteren. Hun fremhævede også Arnarulunnguaqs rolle i at sikre ekspeditionens succes gennem sine mange praktiske og livsvigtige færdigheder.
Mindestenen blev formelt overdraget til Kommuneqarfik Sermersooq, som vil sørge for dens vedligeholdelse i fremtiden.
Foreningen Arnarulunnguaq
Foreningen Arnarulunnguaq har siden 2008 arbejdet målrettet på at hædre Arnarulunnguaq og sikre hendes plads i historien. Foreningen, der ledes af Asii Chemnitz Narup, blev dannet med det formål at rejse et mindesmærke for Arnarulunnguaq, der spillede en central rolle i den 5. Thule-ekspedition. Chemnitz Narup har fremhævet, at uden Arnarulunnguaq ville ekspeditionen ikke have haft den samme succes. Arnarulunnguaq stod for de praktiske og livsnødvendige opgaver som at lave mad og vedligeholde skindtøjet, hvilket sikrede deltagernes overlevelse under de ekstreme arktiske forhold.
Foreningen består af flere prominente medlemmer, herunder Tukummeq Qaavigaq, Karo Thomsen Fleischer, Mille Søvndahl Pedersen, Aviâja Lyberth Lennert, Jens Danielsen og Aqqaluk Lynge, der alle har arbejdet for at give Arnarulunnguaq den anerkendelse, hun fortjener.
Aka Høegh, som er en af kunstnerne bag mindestenen, har udtalt, at projektet er en hyldest til den stærke grønlandske kvinde, som Arnarulunnguaq symboliserer.