Borger

Fondsstøtte til styrket forankring af skolesamarbejdet Kivitsisa

Den grønlandske folkeskole spænder vidt fra fire elever i skolen i Igaliku til 1.200 elever på den nye skole i Nuuk. Det kræver særlige løsninger og et stærkt samarbejde. Begge dele har været i fokus for Kivitsisa – et fælleskommunalt udviklingsarbejde i den grønlandske folkeskole. Med en bevilling på i alt 15 millioner kroner fra Hempel Fonden, A.P. Møller Fonden, Villum Fonden og Oak Foundation Denmark, der hver har bidraget med 3,75 millioner kroner, sikres en stærk forankring og videre udvikling af Kivitsisa.

Grønlands geografi og befolkningsstørrelse betyder, at der er et stort potentiale for at løfte kvaliteten på uddannelsesområdet gennem digitale løsninger. Siden 2018 har Kivitsisa skabt en banebrydende, digital infrastruktur for alle folkeskoler i landet. Nu kan elever på skoler uden uddannede lærere få fjernundervisning, og elever på små skoler med få elever kan virtuelt arbejde sammen med børn på deres egen alder eller med samme interesser. For lærerne betyder de nye muligheder blandt andet, at de kan samarbejde på tværs af skolerne, få faglig sparring og nye kompetencer online. I et stort land med en lille, meget spredt befolkning, binder de mange tiltag skolelandskabet sammen på nye måder.

Kivitsisa begyndte som et fælles projekt, og de fem kommuner har besluttet at fortsætte det tætte samarbejde. Der er oprettet et fælleskommunalt sekretariat, og kommunerne går nu sammen i gang med et treårigt forankringsprogram, som er støttet med i alt 15 millioner kroner af Hempel Fonden, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Villum Fonden og Oak Foundation Denmark.

Gennem de sidste seks år har Kivitsisa været rammen for et rigtig godt samarbejde og en spændende ny retning for folkeskolen. Med et fast fundament i et fælles sekretariat og de nye fondsbevillinger, kan vi både fortsætte udviklingen af de løsninger, vi har fundet, og arbejde på at gøre dem til en del af strukturen og måden vi laver skole på. Udvikling tager tid, og vi er meget glade for, at de fire fonde, som har støttet projektet fra starten, også vil være med til at sikre forankringen”, siger Kivitsisas bestyrelsesforkvinde, Malene Broberg.

Forankringsprogrammet indeholder blandt andet en national læringskonsulent til sekretariatet og kompetenceudvikling for blandt andet lærere og mentorer samt udvikling af undervisningsmaterialer. Forankringsprogrammet er blevet til i tæt samarbejde med Uddannelsesstyrelsen og Institut for Læring, som vil spille en hovedrolle i det videre arbejde.“For at vi virkelig kan udvikle noget, skal vi gøre det sammen. Derfor er det utroligt glædeligt, at det videre arbejde med Kivitsisa er skabt i et tæt og rigtig godt samarbejde med blandt andre Uddannelsesstyrelsen og Institut for Læring. Vi glæder os utroligt meget til at komme i gang med de nye tiltag. Vi er slet ikke i tvivl om, at det her vil føre til en både mere spændende og mere lærerig dagligdag for både elever og lærere”, siger Malene Broberg.