Borger

Succes med skolemadsordningen på Ejnar Mikkelsenila Aluarpia

Skolemadsordningen på Ejnar Mikkelsenila Aluarpia i Ittoqqortoormiit har vist sig at være en stor succes. Ordningen gavner ikke kun eleverne, men også byens fiskere. Derudover har succesen ført til en markant reduktion af madspild.

Borgmester Avaaraq Olsen, besøgte i slutningen af maj Ittoqqortoormiit, sammen med medlemmer af Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Bosteder- og Miljøudvalget. Under besøget bemærkede de flere positive forhold, herunder den vellykkede skolemadsordning.

“Forholdene i Østgrønland adskiller sig fra dem i Vestgrønland, og det er tydeligt, at de har tilpasset sig lokale forhold her. Skolemadsordningen udnytter de lokale ressourcer, hvilket også kommer fangerne til gode. Ordningen er med til at fremme selvforsyning,” siger borgmester Avaaraq Olsen.

Reduceret madspild

Jonathan Petersen, leder af Ejnar Mikkelsensila Aluarpia, fortæller, at skolen ikke længere har madspild. Kun knogler bliver smidt ud.

“Da jeg startede i 2020, iværksatte jeg et projekt for at ændre skolemadsordningen. Jeg kan med glæde sige, at vi har haft stor succes,” siger Jonathan Petersen.

Tidligere serverede skolen færdigpakkede måltider til eleverne. Nu vælger eleverne selv deres pålæg, hvilket har reduceret madspildet. Elevrådet deltager også månedligt i madplanlægningen og kan foreslå retter som burger eller pølsehorn.

“Elevernes deltagelse har ført til, at måltiderne passer til deres ønsker, hvilket har givet os de gode resultater, vi ser i dag,” siger Jonathan Petersen.

Han nævner også, at skolen selv bager både hvidt og andet brød.

Samarbejde med fiskere og fangere

Skolemadsordningen på Ejnar Mikkelsenila Aluarpia gavner også fiskerne og fangerne i byen. Jonathan Petersen fortæller, at skolen forudbestiller fangst fra fangerne, hvilket sikrer en god kvalitet af kødet.

“Fangsten omkring Ittoqqortoormiit er af høj kvalitet. For eksempel bruger vi moskusokser meget her. Sidste gang købte vi 200 kg moskusoksekød, som vi tilbereder på forskellige måder, eksempelvis som fars der kan bruges som pizzafyld, hvilket børnene elsker,” siger Jonathan Petersen.

Ud over at købe kød og fisk fra lokale fiskere og fangere, lærer eleverne om jagt og fiskernes dagligdag under lejrture, hvor de også bruger fangsten i skolens madordning.

Opgradering af udstyr

Skolens køkken er blevet opgraderet med nye apparater og fryseskabe. Tidligere brugte skolen 12 almindelige frysere, men disse er blevet erstattet med en containerfryser, hvilket markant øger skolens frysekapacitet.

“Vi tog den nye fryser i brug i 2023, hvilket betyder, at vi nu kan opbevare store mængder kød. Udover den øgede frysekapacitet, har vi også reduceret vores strømforbrug,” siger Jonathan Petersen.

Borgmester Avaaraq Olsen mener, at skolemadsordningen på Ejnar Mikkelsenila Aluarpia er et fremragende eksempel og en succeshistorie.

“I Kommuneqarfik Sermersooq lægger vi stor vægt på bæredygtighed og selvforsyning. Ejnar Mikkelsens Aluarpi viser, hvor vigtige vores medarbejderes indsatser er. Skoler som Ejnar Mikkelsenila Aluarpia er rollemodeller, og skolens skolemadsordning er ikke kun gavnlig for skolen, men også for fangerne. Det fremmer vores mål om større bæredygtighed, herunder reduktion af spild og øget selvforsyning,” siger borgmester Avaaraq Olsen.