Borger

Andreas Mogensen overrakte det grønlandske flag til nationalmuseet

Foran en fyldt Hans Lynges Sal i Katuaq overdragede den danske astronaut Andreas Mogensen mandag aften det nok mest berejste grønlandske flag til direktøren for Grønlands Nationalmuseum, Daniel Thorleifsen. Flaget, som Mogensen har haft med sig ombord på den internationale rumstation ISS, har i fem måneder rejst jorden rundt 16 gange om dagen.

Andreas Mogensen medbragte ud over det grønlandske flag også det danske og det færøske flag ombord på rumstationen. “På min første mission havde jeg kun det danske flag med, men på denne mission var det vigtigt for mig at have både det grønlandske og det færøske med, da de også er vigtige dele af rigsfællesskabet,” fortalte Mogensen.

Før flagoverrækkelsen holdt rigsfællesskabets første mand i rummet et times langt foredrag om sine missioner i rummet. Han talte om det daglige liv på rumstationen, om at være vægtløs, om at se jorden fra rummet, og om hvordan rumforskning i dag påvirker livet på jorden. Han beskrev også, hvordan det at se jorden udefra har påvirket hans syn på verden. “Jorden er ikke bare vores hjem. Det er vores eneste hjem. Hvis vi ødelægger jorden, har vi ikke andre steder at tage hen. Der er ikke noget i nærheden af jorden, der ligner jorden,” sagde Mogensen.

Arrangementet var planlagt i samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq, og det var borgmester Avaaraq Olsen, der bød velkommen.