Borger

Ittoqqortoormiit fortjener bedre trafikstruktur

Borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen, er sammen med Udvalg for Økonomi og Erhverv, Udvalg for Bosteder og Miljø og kommunens direktion i denne uge i Ittoqqortoormiit. De har været på besøg på de kommunale institutioner og holdt et meget velbesøgt borgermøde, og gang på gang har borgerne nævnt byens trafikforhold som et stort problem.

Indbyggerne i Ittoqqortoormiit oplever, at der mangler flykapacitet til byen. Årsagen er blandt andet, at udenlandske turistoperatører flyver deres gæster til Constable Pynt, hvorfra de sejler dem videre i skibe. Det betyder, at der er mangel på flysæder til de lokale, og at de billetter, der bliver solgt, ikke gavner indbyggerne i Ittoqqortoormiit.

“Befolkningen ser det som et stort problem. Og vi kan bekræfte, at det er svært at få en billet til Ittoqqortoormiit. Vi har været nødt til at chartre et fly for at besøge byen,” siger Avaaraq Olsen.

Samtidig er beboerne utilfredse med, at de er nødt til at flyve over Island for at komme til Vestgrønland, og fangerne er specielt utilfredse med, at fragt skal sendes over Island.

Produkter som moskus og hval må nemlig ikke sendes over Island, og det betyder, at fangerne har mistet en vigtig mulighed for at tjene penge.

“Fangst er den eneste private erhvervsmulighed i Ittoqqortoormiit. Derfor er det tragisk, at der nu lægges hindringer i vejen for fangerne. Det må vi kunne gøre bedre,” siger Sermersooq-borgmesteren.

Det nuværende beflyvningsmønster betyder også, at butikken i byen mangler friske varer. Da beflyvningen foregik fra Nuuk over Tasiilaq, havde Pilersuisoq faste to sæder i flyet til friske var. Den service er nu forsvundet.

Avaaraq Olsen vil drøfte borgernes klager med de relevante myndigheder og selskaber hurtigst muligt.