Affald og genbrug

ESANIs nye forbrændingsanlæg klar til at hjælpe hele Grønland

Det nye forbrændingsanlæg i Nuuk er nu klar til at tage imod affald fra hele Grønland efter en måneds testperiode. Anlægget, som drives af ESANI A/S, står klar til at gøre en stor forskel for affaldshåndteringen i hele landet.

ESANI A/S bygger to nye forbrændingsanlæg i Grønland. Anlægget i Nuuk er klar til at håndtere affald fra hele Kommuneqarfik Sermersooq samt fra Kujalleq og Qeqertalik i første omgang. Direktør Frank Rasmussen fra ESANI A/S siger: “Vi har testet anlægget i en måned nu, og snart kører det på fuld kapacitet. Anlægget kan allerede nu tage affald fra mange byer og bygder, og vi har i testperioden allerede brændt næsten 1400 tons affald indtil videre.”

De nye anlæg i Nuuk og Sisimiut er ens og kan fjernstyres, hvilket gør dem effektive og pålidelige. Anlægget i Sisimiut forventes at være klar til brug om et år. Hver især kan de to anlæg brænde cirka 60 tons affald i døgnet, hvilket er en klar forbedring sammenlignet med det gamle anlæg i Nuuk, der brændte omkring 38 tons affald dagligt.

Avaaraq Olsen, borgmester for Kommuneqarfik Sermersooq, er begejstret: “Dette er et stort skridt for Grønland. De nye forbrændingsanlæg vil forbedre affaldshåndteringen og mindske vores miljøpåvirkning.”

”Det er et vigtigt skridt for et rent miljø og bæredygtighed som jo er vores formål, derfor tager jeg det højtideligt over at kunne deltage med til det,” siger borgmester Ane Hansen, Kommune Qeqertalik.

”Vi kan være stolte og glade over at det store arbejde med at få anlægget i gang, nu er en realitet. Vi nærmer os målet om et renere Grønland og jeg vil gerne takke ledelsen i ESANI for den stabile fremgang der har været fra starten af i vores fælleskommunale projekt,” siger borgmester for Kommune Kujalleq Stine Egede.

Siverth K. Heilmann deltog i indvielse af forbrændingsanlægget i Nuuk på vegne af Borgmester Malik Berthelsen, hvor han blandt andet fortæller; ”at der er gode forventninger til et renere Grønland når byggeriet bliver færdig i Sisimiut, som er vores politiske målsætning.”

ESANI A/S arbejder på at finde bæredygtige løsninger for al slags affald i Grønland. Udover de nye forbrændingsanlæg planlægger de at etablere spildolieanlæg i Qaqortoq og Maniitsoq, samt sikre afhentningsordninger i alle byer og bygder for at transportere brændbart affald effektivt.

Dette initiativ er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid, hvor moderne teknologi hjælper med at beskytte Grønlands unikke miljø.