Borger

Ung-til-Ung Seksualundervisning i Tasiilaq

Ungdomskulturhuset Igdlo i Tasiilaq, har de sidste 14 dage været omdrejningspunkt for en række aktiviteter, der skal uddanne og oplyse byens unge om seksualitet. Initiativet, kaldet Isaqqii, er et ung-til-ung seksualundervisningskursus, som nu kan fejre sin tredje gennemførelse.

Isaqqii-kurset er designet til at give unge fra Tasiilaq de nødvendige redskaber og viden til at blive seksualundervisere for deres jævnaldrende. Det omfatter en intensiv uge med seksualundervisning, efterfulgt af en uge dedikeret til at lære, hvordan man laver podcasts, videoer, kampagner og planlægger oplysningsaftener samt bygdeture. Aktiviteterne har til formål at sprede viden om seksuel sundhed i byen og de omkringliggende bygder.

”Deltagerne har ikke bare lært noget på kurset, de har faktisk også udviklet sig. Der er blevet skubbet lidt til deres grænser, og hvad de troede de kunne. Det tror jeg leder til mere passionerede og kompetente undervisere. Samtidig har de fået brugt et par dage med kreativitet, nysgerrighed, leg og skabelse, alt imens de har nydt godt af lækker mad og varme drikke, ” siger Pernille Thorup, udviklingschef i Tasiilami Tsuleralingiippuu.

Isaqqii-initiativet blev til, efter en politirapport fra 2019, der fremhævede et akut behov for lokalbaseret seksualundervisning i Tasiilaq, som respons på en række seksuelle forbrydelser i området. I tæt samarbejde med “Sustainable Now” har Igdlos medarbejdere svaret på denne opfordring ved at arrangere Isaqqii-kurserne.

Afslutningen på kurset er ikke slutningen på deltagernes indsats. Der er blevet etableret en tovholderstruktur, designet til at bære og videreføre arbejdet i lokalområdet. Strukturen inkluderer frivillige fra forskellige professionelle baggrunde – fra Majoriaq og Børne- og Familiecenter til sygehuspersonale og byens politi – alle dedikeret til at sikre, at seksualundervisningen fortsætter.

De deltagende unge har allerede dannet tre temagrupper: en undervisningsgruppe, en bygdetur-gruppe, og en kampagnegruppe, som ser frem til at rulle flere initiativer ud i lokalsamfundet. Disse grupper har det fælles mål at tilbyde aktiviteter og undervisning året rundt, og flere af årets kommende arrangementer er allerede på plads.

”Med et robust netværk og et tværfagligt samarbejde i ryggen, kan tovholdergruppen udvide deres indflydelse og invitere endnu flere unge til at deltage i deres bygdeture og oplysningsaktiviteter. De planlægger at holde regelmæssige møder for at koordinere deres kommende projekter, og sikrer, at deres indsats forbliver relevant og tilgængelig for enhver i Tasiilaq og dens opland”, siger Pernille Thorup og afslutter:

”Isaqqii er et glimrende eksempel på, hvordan lokalsamfundet kan samarbejde om at løse komplekse sociale udfordringer. Gennem uddannelse, engagement og fællesskab tager Tasiilaq vigtige skridt mod en sundere og mere oplyst fremtid for sine unge borgere.”