Borger

Forsøgsboliger åbner dørene for hjemløse borgere

Nyt boligprojekt fra Naalakkersuisuts Hjemløsestrategi er klar til at give hjemløse et sted at bo. 15 hjemløse flytter ind i et nyt pilotprojekt, som er et samarbejde mellem Kommuneqarfik Sermersooq og Naalakkersuisut. Pilotprojektet er første forsøg på Housing First i Grønland, og skal samle værdifuld viden og erfaringer til lignende projekter i andre kommuner.  

Den 29. februar 2024 flytter de første beboere ind i et nyt boligprojekt som Kommuneqarfik Sermersooq og Naalakkersuisut i samarbejde har etableret. Boligprojektet giver en gruppe hjemløse borgere et sted at bo. Forsøgsordningen er en del af Naalakkersuisuts Hjemløsestrategi, som har til formål at sætte en ny retning for arbejdet med hjemløshed og svær social udsathed. Konceptet tager udgangspunkt i Housing First, hvor det er formålet, at der skabes ro og stabilitet omkring borgeren, ved at tilbyde dem et fast sted at bo for en længere periode.

En fast bolig bør være udgangspunktet for at hjælpe hjemløse borgere. Med dette projekt er boligen udgangspunktet for at hjemløse kan få den sociale og praktiske støtte, som er nødvendig for at sikre overgangen til og fastholdelse af en permanent bolig. Og denne kombination er en vigtig indsats i kampen mod hjemløshed” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane, som fortsætter.

”Det er Naalakkersuisuts ambition, at vi arbejder nyt og anderledes med sociale problematikker såsom hjemløshed. Sidste års hjemløsetælling viste os, at der er 591 hjemløse. Det er alt for mange. Det er desværre også et resultat af en manglende forståelse for hvor meget hjælp og støtte nogle af de udsatte borgere skal have. Naalakkersuisut er rigtig glade for at kunne igangsætte det her nye boligprojekt med Kommuneqarfik Sermersooq. Det er vigtigt, at vi samarbejder både nationalt og lokalt om hjemløshed. Naalakkersuisut håber, at projektet giver mange gode erfaringer, så lignende projekter kan igangsættes i andre kommuner” afslutter Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane

Projektet er et nyt samarbejde mellem Kommuneqarfik Sermersooq og Naalakkersuisut.

”Hjemløshed er en problematik, der fylder meget i Kommuneqarfik Sermersooqs sociale arbejde i Nuuk. Vi har et nødherberg samt modulboliger til hjemløse der er i arbejde, men manglen på boliger er fortsat stor. En af årsagerne til, at Nuuk har udfordringer med borgere, der ikke har egen bolig er, at indbyggere fra hele landet rejser hertil fra andre byer uden at have en klar plan for, hvor de skal bo. Derfor er hjemløshed også et stort og alvorligt problem. Men det er ikke noget vi kan løse alene, og derfor er vi glade for samarbejdet med Naalakkersuisut om forsøgsboligerne. De nye boliger er en positiv tilføjelse til de mange gode tiltag, der allerede findes i kommunen, og jeg glæder mig over, at endnu flere udsatte borgere nu kan få et trygt og varmt sted at kalde for ”hjem”,” siger borgmester Avaaraq Olsen.     

Housing First en helhedsorienteret tilgang til hjemløshed, hvor borgeren får tilbudt en selvstændig bolig i almindeligt byggeri og samtidig modtager individuelt tilrettelagt bostøtte. Formålet med forsøgsordningen er derfor, at borgeren har et fast og trygt sted at bo, og samtidig tilbydes socialstøtte, hjælp til bo-træning og til at varetage deres økonomiske ressourcer. En stabil boligsituation er forudsætningen for at stabilisere og forbedre fx psykisk sygdom, misbrug og det sociale netværk.

Kontakt

For nærmere information kontakt e-mail: hspd@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11