Borger

Sermersooq tjener godt på krydstogtsturister

Virksomheder i Kommuneqarfik Sermersooq har i perioden fra januar til november 2023 faktureret for i alt 233,3 millioner kroner til krydstogtskibe. Butikker og spisesteder har desuden haft en omsætning på 5,6 millioner danske kroner fra krydstogtgæster, svarende til et gennemsnit på 934.000 kroner per forretning. Det viser en rapport, som Sustine Consult netop har udarbejdet for Sermersooq Business.

Rapporten bygger på data indsamlet fra 23 virksomheder i kommunen. Respondenterne har sendt tal på, hvor meget de har faktureret til udenlandske rederier, skibe og forsyningsagenter inden for krydstogtindustrien. Samlet set oplyser de, at der er faktureret 233 mio. til udenlandske virksomheder med relation til krydstogtoperation i Kommuneqarfik Sermersooq. Dermed er der altså betalt 233 mio. fra udlandet til de grønlandske virksomheder. Ud af de 233 mio. står Polaroil for cirka halvdelen af omsætningen.”

“Vi er utrolig glade for endelig at have håndfaste data om det økonomiske udbytte af krydstogtturismen. Det giver os et solidt fundament for at planlægge fremtidens turisme på et mere oplyst grundlag,” siger Mads-Daniel Skifte, chef for Sermersooq Business.

Krydstogtindustrien står for omkring 32% af den samlede omsætning for de adspurgte virksomheder, hvilket understreger dens vigtighed for den lokale økonomi. Prisniveauet på de mest populære produkter, som turisterne køber, varierer fra 40 kroner til 6000 kroner, med et gennemsnit på 1078 kroner.

Virksomhederne, der deltager i undersøgelsen, har investeret 4,85 millioner kroner i 2023 og planlægger yderligere investeringer på 5,8 millioner kroner inden 2024-sæsonen og 6,1 millioner kroner inden 2025-sæsonen for at imødekomme den voksende efterspørgsel.

På beskæftigelsesfronten har krydstogtindustrien skabt 29 fuldtidsstillinger, 27 deltidsstillinger og 155 sæsonarbejdspladser. De mest efterspurgte kompetencer omfatter mødestabilitet, sprogfærdigheder, især engelsk, og en udadvendt, serviceorienteret tilgang.