Folkeskolen

Genindførelse af de afsluttende prøver i Ittoqqortoormiit

Det bliver igen muligt, at gennemføre folkeskolens afsluttende prøver på Ejner Mikkelsenila Aluarpia i Ittoqqortoormiit.   

Den 8. december 2023 markerede en betydningsfuld dag for Skolen i Ittoqqortoormiit, da Ejner Mikkelsenila Aluarpia officielt genindførte afholdelsen af afsluttende prøver. Dette skridt har været længe ventet, især efter en periode hvor eleverne var nødt til at rejse til vestkysten og nogle gange til Tasiilaq for at gennemføre deres afgangseksamen.

”Siden 2012, hvor afholdelsen af prøverne blev stoppet, har udfordringerne været mange. Forældre har måttet sende deres børn langt væk for uddannelse, hvilket har haft stor indflydelse på lokalsamfundet og de unge selv. Med politisk støtte fra kommunalbestyrelsen har skoleleder Jonathan Petersen igangsat tiltag tilbage i 2020, som har arbejdet hen imod at gøre det muligt for eleverne at tage deres prøver lokalt,” Udtaler Riikki Grønvold, Fagchef i Forvaltning for Børn og Skole.

Det første skridt i denne retning blev taget med afholdelsen af projektprøver for årgang 2008, bestående af fire elever. Dette signalerer ikke kun en vigtig udvikling for skolen, men også for samfundet i Ittoqqortoormiit, som nu kan holde deres unge tættere på hjemmet under deres vigtige skoleår.

Billeder fra dagen viser en stolt Melissa Larsen, en nyligt uddannet lærer, der åbner op for prøverne, og Leif Simonsen, der hejser flaget efter at have fuldført sin prøve med karakteren A. Hans projekt omhandler livet som fanger i Ittoqqortoormiit, hvilket understreger skolens fokus på lokalt relevante emner.

Genindførelsen af de afsluttende prøver på Ejner Mikkelsenila Aluarpia er et vigtigt skridt fremad for uddannelsesmulighederne i Ittoqqortoormiit. Det markerer en ny æra for lokal skolegang, hvor eleverne ikke længere skal rejse langt væk for at fuldføre deres folkeskole, men i stedet kan gøre det i deres eget lokalsamfund. Det er et tiltag, der forventes at styrke både det akademiske niveau og samhørigheden i bygden.