Borger

Østrigsk universitet bygger forskningsstation i Østgrønland

Fra næste forår kan 31 forskere bo og arbejde i Sermilik fjorden, mens de undersøger, hvilke hemmeligheder den grønlandske indlandsis gemmer på. Med støtte fra en privat donor har Universitetet i Graz nemlig udbygget den gamle forskningsstation.

Sermilik forskningsstationen har været i drift siden 1970’erne og er beliggende i den afsides Sermilik Fjord i Østgrønland. Stationen har hidtil haft plads til seks forskere og har været drevet af Københavns Universitet. Den nye bygning vil tilføje yderligere 25 pladser og vil også inkludere moderne faciliteter som et solcelleanlæg med batteri og et køkken og fællesrum på stueetagen. Forskningsstationen ligger tæt på Mittivakkat-gletsjeren, en af de bedst undersøgte gletsjere i Grønland, hvilket gør det til et ideelt sted for klimaforskning.

“I de første planer skulle en dieselmotor levere elektricitet. Det syntes vi var upassende,” forklarer Peter Riedler, rektor for Universitetet i Graz. Bygningen vil derfor blive udstyret med et solcelleanlæg med batteri.

Lokal gavn

Forskningen ved Sermilik stationen har også direkte relevans for befolkningen i Østgrønland, især i den nærliggende by Tasiilaq. “Piteraq-stormen er en konstant trussel for den lokale befolkning her,” siger klimaforsker Wolfgang Schöner. Forskerne ved stationen arbejder derfor på at undersøge effekterne af klimaændringer på dette vejrfænomen i samarbejde med danske og norske forskere. Dette kan potentielt føre til bedre forståelse og forudsigelse af disse farlige storme, hvilket kan være til stor gavn for sikkerheden og velfærden for befolkningen i Østgrønland.

Det er en donation på cirka 12 millioner kroner fra den østrigske rigmand Dr. Christian Palmers, der har gjort det muligt at udvide forskningsstationen.

Borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen, har sendt et brev til Christian Palmers, hvor hun takker ham for den store investering i kommunen.

“Klimaforskning er måske den vigtigste forskning, der findes, og det er dejligt, at verdens førende forskere vælger at arbejde i vores kommune. Jeg sætter stor pris på denne investering og de muligheder, den giver for Tasiilaq-området,” siger Avaaraq Olsen.

Åben for alle forskere

Selvom stationen drives af Universitetet i Graz, er den åben for forskere fra alle universiteter og discipliner som en lokalitet for østrigsk polarforskning. “Det er af stor betydning for universitetet, at forskningen også er nyttig for befolkningen i Østgrønland,” siger Riedler.

Inden foråret 2024 skulle det indvendige arbejde også være færdigt, og stationen vil være fuldt operationel. Interesserede forskere kan allerede nu kontakte Universitetet i Graz med projektideer.