Borger

Mindre skrald i byen og i naturen

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

I kommuneqarfik Sermersooq ønsker vi, at tage hensyn til naturen og miljøet. Heldigvis, kan vi nå langt, hvis vi hjælper hinanden med at holde byen og naturen fri for skrald. Når sneen snart smelter, bliver vi igen mindet om, hvor meget affald der faktisk er i både bybilledet og naturen.

Selvom man ikke altid tænker over det, har det affald vi efterlader i naturen store negative konsekvenser for både natur og mennesker. Det værste affald man kan efterlade er plastik, som tager mange år at nedbryde. Desuden nedbrydes plastikken gradvist til mikroplast, som kan risikere at ende i havet, og i sidste ende i vores fødevarer. Det samme gør sig gældende med eksempelvis cigaretskoddet, ispapir og nogle typer tyggegummi. Dertil kommer den belastning affaldet er for dyreriget, og som i nogle tilfælde kan være en reel dødsfælde.

Mængderne af skrald er ikke gået ubemærket hen. Afdelingsleder i Anlæg og Miljø, Jakob Kofod, er ikke tilfreds med de mængder af affald, som han ser ligge i byen og naturen. ”Det irriterer mig, når jeg ser folk kaste deres cigaretskod på jorden, et cigaretskod tager mellem 5-8 år at blive nedbrudt til mikroplast i et arktisk klima. Mikroplast, som kan risikere at ende i vores fødevare.”, udtaler Jakob Kofod.

I kommunen håber man, at man med mere oplysning omkring de skadelige miljøpåvirkning affald i naturen har, kan komme problemet til livs. Jakob Kofod håber derfor, at borgerne vil tænke sig en ekstra gang om, inden man kaster affaldet fra sig. ”Jeg håber, at borgerne i stedet vil benytte sig af de mange skraldespande og askebægere, der er ved mange af lygtepælene i Nuuk.”, udtaler Jakob Kofod.

Opfordringen fra kommunen lyder derfor, at vi skal minde hinanden om, at vi gør en positiv forskel, for hver gang affaldet smides i skraldespanden fremfor naturen.