Borger

Oplad aldrig elektronik når du sover, og husk din røgalarm

Brandvæsnet i Nuuk har registreret tre brande på et halvt år, som følge af opladning af elektroniskudstyr om natten. Meldingen fra brandvæsnet er klar. Oplad aldrig dit elektroniske udstyr når du sover. Det kan koste menneskeliv.

Det er nemt, bekvemt og praktisk at lade sin mobiltelefon, powerbank eller andet elektronik op, når man sover. Sagen er dog den, at der i yderste konsekvens ikke er noget at vågne op til. Brandvæsnet i Nuuk har på omkring et halvt år registreret tre brande, som alle skyldes opladning af elektronik i nattetimerne, hvor beboerne sov. Senest gik det udover en ejendom ved Tuapannguit i Nuuk. Her kom der heldigvis ikke nogen til skade.

”En sofa eller en seng betragtes som let antændelig, og er derfor meget brandbar. Elektronik, der ligger til opladning under en pude eller dyne, udvikler meget varme, og det kan i værste fald føre til en fatal brand.”, udtaler beredskabschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Jes Damgaard Andersen.

En røgalarm er den billigste livsforsikring

Der bør minimum være én røgalarm placeret centralt i enhver bolig. Større boliger bør have flere røgalarmer jævnt fordelt i hjemmet. En røgalarm kan redde liv. For når man ligger trygt og sover, er det ikke sikkert man opdager røgen i tide. Røgalarmen kan derfor blive den billigste og måske endda vigtigste livsforsikring, man kan have. I Danmark rykker brandvæsnet ud til omkring 3.500 brande årligt. 10 % af brandene er relateret til elektronik eller installationer.

”Med en røgalarm behøver man ikke at sove med det ene øje åbent. Når brande opstår i nattetimerne kan branden nå at udvikle sig meget hurtigt, hvis beboerne ikke har opdaget den. Derfor er en røgalarm uundværlig i ethvert hjem.”, udtaler Jes Damgaard Andersen.    

Gode råd til sikker opladning

Jes Damgaard Andersen kommer her med sine klokkeklare anbefalinger, når det drejer sig om elektronik og brandsikkerhed:

  • Oplad aldrig din elektronik om natten.
  • Brug kun ubeskadigede elprodukter.
  • Placer aldrig din elektronik på et let antændeligt materiale, som f.eks. en seng eller en sofa.
  • Husk nu røgalarmen.