Borger

Tale til politikerne: For lidt fokus på miljøet

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Børnerådsmedlemmer fra Nakuusa i Nuuk overleverede deres budskaber fra Børnetopmødet 2022 i form af en tale til kommunalbestyrelsen og Nuuk Lokaludvalg.

Nakuusa er et samarbejde mellem UNICEF Danmark og Naalakkersuisut, der forsøger at sikre de bedst mulige betingelser for børn og unge i Grønland. Organisationen samlede i 2022 43 børn fra hele landet til ét stort Børnetopmøde, hvor fokus var på landets fremtid og lokale klimaforandringer i Grønland.

Budskaberne fra mødet overleveres til beslutningstagere og voksne i hele landet, men dagens fokus var på Kommuneqarfik Sermersooq. Både borgmester Avaaraq Olsen, direktør i Forvaltning for Børn og Skole Lone Nukarak Møller, samt Udvalg for Børn og Skole var inviteret.

Naja Kastrup Solvig, Alda Rós Olsen Rosing og Niklas Jensen var med som NAKUUSA Børnerådets repræsentanter, og holdte talen, der med skarpe vendinger opfordrer ikke bare beslutningstagere, men voksne i hele landet, til at fokusere mere på miljø og genbrug.

”Sneen kommer senere og senere, indlandsisen smelter, vi får voldsommere piteraq i Østgrønland og det har store konsekvenser for bl.a. fødekæderne, dyrelivet og vores smukke natur… Det gør os bange og bekymrede, at vejret allerede har ændret sig så meget. Vi frygter, hvad det næste bliver… Vi er nødt til at tage ansvar for vores handlinger for at ændre dem, så vi kan hjælpe hinanden”, læste de tre repræsentanter blandt andet op fra talen, der også kom ind på både klimaforandringer, lokal forurening, skrald, genbrug og madspild.

Talen var ikke kun kritik af de voksnes nuværende indsats, men ligeledes en opfordring til handling, med mange gode forbedringsforslag og eksempler.

Borgmester Avaaraq Olsen var imponeret: ”Sikke en præstation, at stille sig op foran os beslutningstagere, og fortælle os hvad vi kan gøre bedre. Der var rigtig mange gode forslag, og mange gode pointer. Det gør et stort indtryk at høre, når børn fra hele landet er bekymret om de samme ting, og er opsat på at være med til at løse dem. Vi har allerede projekter i gang, i forhold til de fleste af de punkter der var med i talen, for det er helt reelle udfordringer de har valgt at fokusere på. De har også ret i, at vi selvfølgelig altid kan gøre det bedre. Vi skal gøre det bedre.”

Du kan læse hele talen ved at klikke her.