Borger

Folkeskolerne i Grønland har fået en portal med undervisningsmaterialer fra Kivitsisa

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kivitsisa har i samarbejde med diverse kulturorganisationer og OAK Foundation Danmark udviklet Nutaaliorta, som er en portal med undervisningsmaterialer til folkeskolen, der skal forbedre læringsniveauet i hele Grønland.

Nutaaliorta er en række undervisningsmaterialer til alle trin og en lang række fag i folkeskolen, og er baseret på et koncept om at få eleverne op ad stolene for at undersøge, skabe og formidle ved brug af iPads.

“Det er sjovt. Jeg er glad for at komme lidt væk fra bøgerne og bruge iPaden til at arbejde. Undervisningsmaterialet er sjovt at bruge, og man lærer også noget af det”, siger en elev på 7.A på Atuarfik Hans Lynge.

Alle trin i folkeskolen har forskellige valgmuligheder i forhold til opgaver, der er blevet udviklet på baggrund af læringsmålene for de specifikke trin. Alle opgaverne indeholder også forklaringer til eleverne og lærerne om, hvordan de skal bruges, og indeholder også læsestof med vejledninger.

Undervisningsmaterialet er nu prøvet af yngstetrinnet
Vi er nu i gang med at teste undervisningsmaterialet ved brug af iPad i tæt samarbejde med skolelærere i Nuuk. Et ud af fire undervisningsmaterialer for yngstetrinnet er nu blevet afprøvet”, fortæller læringskonsulent i Kommuneqarfik Sermersooq Manumina Jakobsen.

Undervisningsmaterialet der bliver testet lige nu hedder “Lær os at kende”. Her skal eleverne på yngstetrinnet skrive en multimodal fagbog til førskolebørnene, så de allerede kan få kendskab til skolen når de begynder i skole. Eleverne kommer selv med egne ideer og arbejder med materialet, som derefter bliver formidles til de kommende elever.

Manumina Jakobsen uddyber: ”I materialet til førskolebørnene er der blandt andet lydoptagelser og filmoptagelser: Hvordan vasker man hænder? Hvor ligger grænsen, man ikke må krydse i frikvarteret? Hvordan bruger man programmet matematikfessor? Det blev brugt under aktiviteterne i en uge, og blev afsluttet med, at førskolebørn kom på besøg i skolen, og eleverne lavede et oplæg for dem.”

Aktive elever der selv skal finde løsninger
Eleverne skal selv tage initiativer til passende udfordringer og aktiviteter, der passer til deres niveau.Det er specielt gældende ikonceptet “Bevægelse i skolen”, der også en del af det nye undervisningsmateriale.

Skolen i bevægelse blev lavet i samarbejde med Grønlands Idrætssamfund, der har som mål at gøre borgerne i Grønland til de mest fysisk aktive i verden i 2030. Undervisningsmaterialet som er udarbejdet til mellemtrinnet i samarbejde med Grønlands Idrætsforbund kan bruges til et tværfagligt forløb for mellemtrinnet i fagene grønlandsk, idræt og udeliv, matematik, naturfag og personlig udvikling.

Undervisningsforløbet blev afprøvet hos eleverne i 7. klasse på Atuarfik Hans Lynge af klasselæreren Birthe Kleist og læringskonsulenten Manumina Jakobsen.

“Eleverne er dygtige til at bruge iPaden. Den er et godt redskab til at lave og redigere lyd- og filmoptagelser, som er en grundlæggende del i mange af opgaverne og materialet. Undervisningsmaterialet er lavet for at være inddragende, og både film- og lydoptagelse er en naturlig del af livet for eleverne i dagens folkeskole. Samtidig har vi arbejdet på at konkretisere opgaverne, og tydeliggjort formålet og fremgangsmåden, så det er nemt for eleverne at gå til”, siger læringskonsulenten, Manumina Jakobsen.

En succes for både elever og lærere
En elev i 7. klasse på Atuarfik Hans Lynge, har været glad for forløbet fra Nutaaliorta, og fortæller: “Det er sjovt. Jeg er glad for at arbejde på en måde hvor vi bevæger os fysisk. Jeg synes, at undervisningsmateriale på ipad er sejt! Reglerne er lidt anderledes og også forståelige, hvilket er ret sejt. Jeg har lært at arbejde ved at bruge iPaden, og vi har fået mere overskud da vi bevæger os mere, og er blevet mere glade. Opgaverne er ikke for svære, og lette at gå til.”

Klassenlærereren Birthe Kleist er også begejstret for det nye undervisningsmateriale; “Undervisningsmaterialet fra Nutaaliorta er nemt at bruge, og er organiseret på en meget overskuelig måde. Alle redskaberne som både lærere og elever skal bruge findes også i undervisningsmaterialet. Derudover er det tydeligt, at eleverne får noget ud af det. Konceptet er tilpasset ordentligt til klassetrinnet, og jeg vil gerne anbefale det til andre lærere”.

Et eksempel på en opgave til ældstetrinnet i folkeskolen er “Besøg vores by”, der er udviklet i samarbejde med Visit Greenland og Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Her skal eleverne præsentere deres by/bygd, og selv organisere en oplevelsesrejse til stedet. De skal blandt andet analysere forholdene, segmentere nuværende og fremtidige turister, og arbejde med konceptet på mange andre måder.

Samarbejdet om målet
Læringskonsulenten Manumina Jakobsen fortæller, at undervisningsmaterialerne i Nutaaliorta er udviklet af engagerede ildsjæle: Ivaaq Kriegel, Maja Overgaard Holdorf og Rikke Falkenberg Kofoed i tæt samarbejde med Kivitsisas projektleder Rune Nydam Bundgaard. Projektet bygger på deres viden og kompetencer.

”De har været med til at inddrage de eksisterende forhold, problemstillingerne der kan opstå når teori møder praksis, og projektets generelle retning. De har fået det hele til at hænge sammen”, siger læringskonsulent Manumina Jakobsen.

Undervisningsmaterialet blev også udarbejdet i samarbejde med forskellige kulturmiljøer. Blandt andet har konsulenterne arbejdet tæt med fotografen Inuuteq Storch, keramikeren Lena Augusta Olsen og kunstneren Ivinnguaq Stork Høegh. Der er lavet opgaver og videoer med alle tre, hvor de fortæller om teknikkerne inden for deres fag.

Ud over kunstnerne, og de mange lærere og elever der har hjulpet undervejs, har der været tre primære samarbejdspartnere: Visit Greenland, Association of Arctic Expedition Cruise Operators og Grønlands Idrætsforbund.

”Kangiata Illorsua, Ilulissat Isfjordscenter, har også påtaget sig en særlig mission. De vil gerne have deres undervisningsmateriale ud til alle elever i Grønland, og det hjælper vi dem med via Nutaaliorta”, afslutter Manumina Jakobsen.

Nutaaliorta kan tilgås ved at trykke på linket.

Tryk på linket