Borger Byggeri Folkeskolen

Rundvisning på skolebyggeriet i Nuuk

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Byggeriet af den nye skole i Nuuk er nået så langt, at de kommende ansatte på skolen, daginstitutionen og fritidsordningen løbende bliver inviteret på rundvisning, så de er bekendte med bygningerne, når de åbner.

Efter sommerferien i 2024 skal eleverne og de ansatte fra skolerne Atuarfik Ukaliusaq (USK) og Atuarfik Samuel Kleinschmidt (ASK) starte på den nye byskole. Det samme gælder for personalet og børnene i skolepasningsordningerne Illu og Narsarmiutaq.

Siden slutningen af 2021 har der løbende været afholdt ”fusionsdage”, hvor personalet fra de forskellige arbejdspladser får lejlighed til at lære deres kommende kollegaer bedre at kende og får skabt en ny fælles arbejdskultur.

Når de 950 elever fra USK og ASK begynder på den nye skole, der endnu ikke er navngivet, får de hele 17.500 kvadratmeter at boltre sig på, da skolen er designet til 1200 elever. Dette så der er plads til flere elever, som byen vokser.

Skolen og daginstitutionen er tegnet af arkitektfirmaet KHR Architecture, mens det islandske byggefirma Istak står for selve byggeriet. Morten Jannerup er kvalitets- og sikkerhedschef for byggeriet, og var i løbet af dagen guide for de 27 ansatte ved fritidsordningerne, der blev vist rundt på byggeriet.  

Rundvisningen gik hele vejen gennem byggeriets 6 skolebygninger, der alle har direkte adgang til hinanden, hvortil der også hører en næsten færdigbygget integreret daginstitution.

”Den type rum, der er flest af, er dem vi kalder for basisrum. Det er dem, som der bliver til klasseværelser, når de er helt færdige. De er designet til at rumme op til 26 elever, og ligesom de fleste rum i bygningerne har de alle sammen store vinduer og naturligt lys. Der er også gulvvarme i alle lokalerne på den nye skole. Vi har ind til videre lagt omkring ti kilometer ledninger til gulvvarme”, fortæller Morten Jannerup.

Skolen får også en kantine med 400 siddepladser og et dertilhørende industrikøkken, samt en stor multihal placeret lige overfor rådhuset, hvor der på facaden vil blive opsat en kopi af en blåhval i størrelsesforholdet 1:1.

Eleverne kommer også til at nyde godt af skolens auditorium til koncerter, teater og filmvisninger, samt musiklokalet, og et stort tumle- og danserum med udsigt til de udendørs aktivitetsområder. Aktivitetsområderne vil både have legepladser og åbne arealer til at lege på, men også hævede haver med planter fra den grønlandske natur, som kan bruges i undervisningen.

”I øjeblikket arbejder et hold på omkring 100 personer på byggepladsen fra morgen til aften, 6 dage om ugen. Det er et blandet mandskab, der hovedsageligt kommer fra Island, Polen, Grønland og Danmark, hvoraf de fleste bor i containerboligerne på selve byggepladsen. Lige nu er der fokus på at få lukket de sidste af tagene på skolebyggeriet. Daginstitutionen står næsten færdigbygget, da denne allerede åbner i sommeren 2023. Selve skolebyggeriet står færdigt i sommeren 2024”, afslutter Morten Jannerup.