Overalt i landet oplever brandvæsnet hvert år brande i forbindelse med julen. Langt de fleste kunne let have været undgået. Herunder finder du gode råd til, hvordan du kommer sikkert igennem juletiden uden at gå på kompromis med hyggen.
”Vi oplever desværre, at julehyggen i løbet af december resulterer i langt flere brænde end resten af året. Hver år er der familier der mister deres hjem, og i værste tilfælde familiemedlemmer, men det kan heldigvis forebygges, hvis man følger de normale råd om brandsikkerhed i juletiden. Jeg håber, at vi alle sammen kan være fælles om hyggelig og sikker jul”, fortæller beredskabschefen i Kommuneqarfik Sermersooq, Jes Damgaard Andersen.
4 gode juleråd
- Hold opsyn med levende lys – og sørg for at de holder afstand til håndsprit, gardiner og andet brændbart. Anbring lysene, så de ikke kan nås af børn, hunde og katte – og sluk dem, når du forlader rummet eller hjemmet.
- Hav altid vand i nærheden. En vandkande med spreder eller en blomsterforstøver er effektiv. I tilfælde af en lille brand, er en sodavand også en effektiv ildslukker. Ryst flasken og hold en finger for åbningen.
- Hold altid øje med gryder og pander på komfuret. Hvis der går ild i fedt, olie eller friture: Læg låg på, så ilden kvæles, og sluk for varmen. Læg aldrig brændbare ting fra dig på komfuret.
- Anskaf dig røgalarmer til dit hjem – og sørg for at teste dem løbende.
Juledekorationer og kranse
- Brug LED batteri lys. De er smukke, og sikrer, at der ikke opstår brand
- Brug selvslukkende lys i kranse og dekorationer.
- Brug lysmanchetter af stanniol.
- Fastgør lysene, så de står stabilt.
- Placer lysene, så de kan brænde frit med god afstand til brændbart pynt og bånd.
- Placer kransen eller dekorationen, så den ikke er i nærheden af gardiner eller andet, der let kan antændes som for eksempel grene og pynt.
- Stil den på et ubrændbart underlag frem for direkte på bordet.
- Det sikreste er at holde lys og dekorationer adskilt – eller at brandimprægnere dekorationerne.
- Hænger kransen i loftet, bør den hænge i ståltråd og ikke kun i de kulørte bånd, som meget hurtigt brænder over, hvis uheldet er ude.
Juletræer
- Sørg for at træet er så friskt som muligt. Helst nyfældet.
- Skær et par centimeter af stammen, og stil træet i en spand vand.
- Opbevar træet udendørs, og tag det først ind tidligst Lillejuleaften.
- Når træet hentes ind, skal du bruge en stabil fod, så det ikke kan vælte. Helst en fod med vand – så drysser det heller ikke så let.
- Det sikreste er at bruge elektriske lys, men vælger du at bruge levende lys, så vælg selvslukkende lys i ubrændbare lysholdere.
- Placer lysene frit, så flammerne ikke kan antænde grene og pynt.
- Husk at have en spand vand eller en vandkande med spreder i nærheden.
- Smid træet ud hurtigst muligt efter juleaften.
Sådan kontakter du brandvæsenet (beredskabet)
Nuuk
Hvis du har brug for akut hjælp af brandvæsnet i Nuuk, til brand – redning – miljøuheld, kan du kontakte beredskabet på 113.
Tasiilaq
Hvis du har brug for akut hjælp af brandvæsnet i Tasiilaq, til brand – redning – miljøuheld, skal du bruge nærmeste brandtryk.
Ittoqqortoormiit
Hvis du har brug for akut hjælp af brandvæsnet i Ittoqqortoormiit, til brand – redning – miljøuheld, skal du bruge nærmeste brandtryk.
Paamiut
Hvis du har brug for akut hjælp af brandvæsnet i Paamiut, til brand – redning – miljøuheld, kan du kontakte beredskabet på 113.
Bygderne
Har du brug for brandvæsnet i bygderne, skal man aktivere et brandtryk, så tilkalder du automatisk beredskabet.