Borger Fritid Kultur

Ny kulturambassadør: Jim Milne

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Den amerikansk fødte pianist og multikunstner Jim Milne er Kommuneqarfik Sermersooqs kulturambassadør for 2023.

Han har spillet rock med QarQ, akkompagneret opera for Josef Josefsen og Ida Heinrich og spille ofte jazzkoncerter med sin egen trio.  Siden han kom til Grønland har han været en af de bærende kræfter i Nuuk musikliv og siden fredag har Jim Milne også kunne kalde sig Kommuneqarfik Sermersooqs kulturambassadør for 2023.

Det er første gang at titlen gives til en person, der ikke født i Grønland, og i sin tale til udnævnelsen fortalte Formand for Udvalg for Velfærd og Arbejdsmarked, Inge Olsvig Brand, at det viser hvor stor en betydning Jim Milne har haft for Nuuks kulturliv.

” Du er en multikunstner hvis, talenter breder sig over flere forskellige former for billedkunst og et mange forskellige musikgenrer. Dit engagement er stor og smittende.  Normalt bliver denne ære blevet givet til en person der repræsentere grønlandsk kultur, og som har gjort en indsats for at udbrede den uden for landet. Når vi i dag hædre dig er det fordi du har gjort det stik modsatte. Du er kommet til vores land. Har taget din kultur med dig og har valgt at dele den med alle der ønskede at modtage den. Der er næppe nogen musiker her i landet, der har haft sit navn på flere forskellige koncertplakater end nogen anden musiker. På den måde har du delt ud af dine erfaringer til publikum og til andre musikere”, sagde Inge Olsvig Brandt.  

Hun påpegede samtidigt at Jim Milne har været med det at udvide landets er kulturelle horisont.

”Jeg har svært ved at forestille mig, hvad du må have tænkt, da du som universitetsuddannet pianist fra Reno tænke første gang du satte dine ben i 70’ernes Grønland. Her var ingen jazzklubber, ingen koncertsale og sikkert ikke et stort publikum til den musik du spillede, men det afskrækkede dig ikke. Du kastede dig ud i den grønlandske musik og bidrog til den som kun få har gjort og du har igennem din store indsats gjort den grønlandske musik bedre og åbnet vores øre for musik vil ikke ville have hørt uden dig”, sagde Inge Olsvig Brandt.

Det var en tydeligt rørt Jim Milne der modtog udnævnelsen.

”Jeg havde prøvet at forberede mig på at modtage æren. Men når jeg nu står her, er jeg alligevel helt overvældet og rørt.  Jeg har aldrig bidraget til musikken for at opnå fine priser. Jeg har bidraget til musikken fordi jeg elsker at se børn og unge lære musikken”, sagde den nye kulturambassadør i sin tale.