Borger

Jeg rejste mig igen!

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Ane har haft en kaotisk opvækst og en ungdom fyldt med alkohol og stoffer, men er lige nu godt i gang med sit andet år på gymnasiet. Hun fortæller, at Ungecenteret har haft en afgørende indflydelse på hendes positive fremskridt.

I dag er Ane 19 år gammel, men hun har vidst fra barnsben, at hun gerne vil være stewardesse, ligesom sin moster, som hun altid har set op til. Nu er rejsen mod det mål begyndt, men det har været en hård vej, at nå til et punkt i livet, hvor det overhovedet er muligt

Ane har gennem sine teenageår haft problemer med både hash- og alkoholmisbrug, hvor hun tog stoffer hver dag, og drak næsten lige så ofte.

“Jeg var meget problematisk som teenager. Mit liv var rodet, og jeg var konstant ulydig overfor min mor, der ikke kunne styre mig, selv om hun prøvede. Jeg endte på børnehjem”, fortæller Ane.

Hjælp fra ungerådgiverne
Ane er i dag i gang med det andet år på gymnasiet, og har måtte ændre meget i sit liv, inden hun startede på uddannelsen. Beslutningen der ændrede det hele, blev taget den 22. februar i 2020.

“Den dag, for tre år siden, tog jeg en beslutning om at stoppe med at tage euforiserende stoffer”, fortæller Ane.

I samme år som den skelsættende beslutning, valgte Ane at virkeliggøre sin barndomsdrøm, om at blive stewardesse. Hun fik at vide, at for at nå sit mål, måtte hun først gennemføre gymnasiet.

Da Ane fyldte 18 år, blev det tid til at flytte fra børnehjemmet. Med et ønske om et bedre liv, henvendte hun sig til Ungecenteret i Nuuk. Her fik hun hjælp i form af ”efterværn”, flyttede til et lille værelse og boede sammen med andre unge, og fik samtidigt kontakt til en af Ungecenterets rådgivere.

“Jeg er sikker på, at jeg stadig ville have levet som mine gamle venner, hvis ikke jeg havde mødt rusmiddelbehandleren Ruth. Jeg ville sikkert stadig leve som dengang, hvor jeg røg og drak hele tiden, og nok været blevet smidt ud af min mor. Igen.”, fortæller Ane.

“Året 2020 har været det år, hvor jeg tog det store skridt, hvilket har været utroligt for mig. Jeg søgte ind på Majoriaq efter jeg stoppede med at tage euforiserende stoffer, og blev færdig med det på under et år. Så begyndte jeg at gå på gymnasiet lige derefter.”, fortæller Ane.

Undring og stolthed
Ane fortæller, at hun er stolt af at gå på gymnasiet. Det virkede som noget umuligt, mens hun levede det hårde liv.

“Mit liv har ændret sig ret meget. Når jeg ser tilbage, bliver jeg overrasket når jeg tænker over, hvor jeg står i mit liv i dag. Jeg er stolt af, at mit liv er blevet bedre, efter at have haft et liv som socialt udsat. Jeg var helt nede at ligge, men jeg rejste mig igen!”, fortæller Ane.

Ane, og mange andre unge, modtager i dag hjælp fra Ungecenteret. Udgangspunktet er, at de unge der vil hjælpes og ungerådgiverne fra Ungecenteret sammen kigger på den unges behov, og hvilken hjælpe der kan tilbydes. Derefter laves der indbyrdes aftaler på den unges præmisser.

Ane fortæller, at hun og hendes medbeboere eksempelvis får besøg hver dag, fra mandag til fredag, for det har de selv været med til at aftale. ”Vi er glade for at de kommer for at se hvordan det går hos. For at vide hvad tid vi skal møde på vores uddannelser, og hvordan vi kommer til skolen, om vi skal tage bussen eller om vi har behov for bilkørsel.”

Herudover plejer Ane og hendes rådgiver at lave aftaler, som er tilpasset Anes behov. Ane plejer at mødes med hendes rådgiver mandagen, og planlægger hvordan møderne skal foregå med udgangspunkt i Anes situation. Nogle gange har hun behov for at have uddybende samtaler, men andre gange har hun mere lyst til at tage på cafe og snakke.

Samtalerne suppleres af rusmiddelbehandling hver onsdag, og torsdagen plejer hun at bruge på fællesaktiviteter sammen med andre der går til efterværn.

“Det hjælper mig meget at få hjælp med udgangspunkt i mine behov! Det giver mig styrke, at jeg ved, at jeg har en støtte ved min side. Jeg ved, at jeg ikke er alene.”, fortæller Ane.

“Ane” er et dæknavn vi har fundet på, for at beskytte hendes identitet.

Hvis du ligesom Ane har brug for støtte og hjælp, er du altid velkommen til at kontakte Ungecenteret.

Ungecenter Nuuk

Saqqarlernut 14
Postboks 1005
3900 Nuuk
kommuneqarfik@sermersooq.gl
+299 36 69 29 / 53 49 79

De to efterværnstilbud består af:

  1. Bo- og støttetilbud, der omfatter en ungdomshybel og en støtteperson og kontaktforløb med en efterværnsmedarbejder.
  2. Støtte- og kontaktforløb med en efterværnsmedarbejder uden ungdomshybel.

Udover efterværnstilbud, tilbyder Ungecenteret følgende:

Traumebehandling for børn i alderen 6 — 14 år. Behandlingen er rettet mod børn som har oplevet voldsomme traumer, herunder omsorgssvigt, seksuelt overgreb, vold, dødsfald eller lignende.

Ungerådgivning til unge i alderen 10 — 18 år i forbindelse med personlige, familiære, sociale eller uddannelsesmæssige udfordringer.

Rusmiddelbehandling med socialpædagogisk støtte for unge i alderen op til 23 år, som skal motiveres til eller støttes i at ændre misbrugsvaner og udvikle en sund livsstil.

Åben, anonym ungerådgivning er et tilbud til alle unge i Nuuk og deres forældre. Tilbuddet er rettet mod unge som har brug for råd og vejledning i forhold til at håndtere diverse problemstillinger. Den åbne, anonyme rådgivning er åben hver torsdag fra kl. 14-18, og findes på følgende to adresser: Farip Aqqutaa 10 og Saqqarlernut 14.