Borger

Budgettet for 2023 vedtaget

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq vedtog i dag kommunens budget for næste år.

Det samlede budget er på 2,2 milliarder kroner, og den kommunale skatteprocent fastholdes uændret på 26% i 2023.

De to koalitionspartier IA og Naleraq stemte sammen med Demokraterne for budgettet, mens Siumut stemte imod alle punkter undtagen de kommunale takster og skatteprocenten.

”Jeg er stolt af at kunne præsentere det budget, vi har vedtaget. Det er mit første budget som borgmester, og det er et budget der sætter den rigtige retning for kommunen. Kort fortalt er det et budget der sætter borgeren i fokus, og er med til at skabe bedre rammer for det gode liv”, siger borgmester Avaaraq Olsen.

I det kommende år ønsker forligspartierne et stærkt fokus på at styrke servicen på kommunens kerneområder; børnepasning, folkeskole og ældrepleje. I budgetperioden er der afsat 12 millioner kroner til en ekstra indsats for ældre og demente, og 12 millioner kroner ekstra til at styrke hjælpen til udsatte børn.

Der skal bruges flere ressourcer på at ansætte uddannede pædagoger og lærere, og der er sat penge af til at opkvalificere ufaglært personale i dagtilbud. Desuden er der afsat 24 millioner kroner i budgetperioden til en flyverpædagog-ordning, der skal sikre et bedre pædagogisk indhold i kommunens daginstitutioner.

I de seneste år har Kommuneqarfik Sermersooq foretaget en lang række store anlægsinvesteringer, og budgettet lægger op til et fortsat højt anlægsniveau. Projektet med at færdiggøre skole, daginstitution og AKO i Nuuk bymidte forsætter. Samtidig er der afsat penge til at bygge boliger i Paamiut og Tasiilaq. Byggeriet af en ny modtagestation i Paamiut sættes i gang, og i Tasiilaq begynder forundersøgelserne til et nyt plejehjem. Ittoqqortoormiit får nye betonveje og en forundersøgelse til et nyt ældrekollektiv.

Forligspartierne ønsker stadig at skaffe flere boliger til borgerne, og derfor er der i 2023 afsat 115 millioner kroner til privat boligbyggeri.

Det blev kun koalitionspartierne der i år satte deres underskrift på budgetforliget i år. Det håber borgmesteren bliver en engangsforeteelse.

”Der var for stor afstand mellem os i denne omgang, men når vi igen sætter os i salen i februar, er det mit håb, at vi starter året i samarbejdets ånd. For jeg ønsker samarbejdet, og jeg tror på, at der er mere der forener os, end der skiller os ad”, siger Avaaraq Olsen.