Borger

Børn i Paamiut fik en kæmpe kulturel oplevelse i rygsækken

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kulturrygsækken levede i dén grad op til sit navn, da initiativet var i Paamiut og afholde workshop med kulturfænomenerne uaajeerneq (maskedans) og qulleq (lampetænding) som omdrejningspunkt. Arrangøren kalder det ”En kæmpe gave, vi giver til hinanden”

Kuluk Helms og Malu Lynge afholdte uaajeerneq og qulleq workshops for Atuarfik Tuiisaq i forbindelse med Kommuneqarfik Sermersooqs Kulturrygsæk. Under workshopsene fik børn i alle aldre lov til at opleve og lege med den grønlandske kultur på nært hold – og det var en kæmpe succes.

Børnene lærte om, hvad qulleq er, hvad den blev brugt, til og de prøvede selv at smuldre “iperassat”, tørvemos, som bliver brugt til væge. Mange blev overraskede over, at man kan bruge tørrede harelorte som iperassat.

Under uaajeerneq-workshopsene var der mulighed for at lære om kulturen bag uaajeerneq, prøve forskellige metoder af og tilmed selv at få malet en uaajeerneq-maske. Børnene hvinede af fryd og skræk over hinanden og underviserne, når workshopsene sluttede af med fri uaajeerneq.

“Det er en kæmpe gave, vi giver til hinanden, når vi får lov til at opleve vores kultur på tæt hånd. Børnene er så frie i deres udtryk og jeg kan virkelig mærke, at der er mange der føler sig helt hjemme i uaajeerneq. Det er dejligt at opleve” udtaler Kuluk Helms, der sammen med Malu Lynge havde sammensat programmet.