Borger

Der er plads til alle i Sermersooq Musikskole

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Sermersooq Musikskole har fået sin indgangsvæg malet af kunstneren Nicholas R. Rosing-Petersen. ”Det jeg ville udtrykke allermest, er den alsidighed jeg ser udvikle sig i Grønland. Hvordan vi her i landet åbner os i stadigt højere grad for fremtiden, men også for fortiden”, siger kunstneren.

”Vi har tænkt længe, at få vores væg ved entreen malet, på en måde der udtrykker grønlandsk musikhistorie. Vi har haft dialog med kunstneren Nicholas R. Rosing-Petersen, hvad vi havde tænkt os hvad maleriet skulle indeholde, men hvor der stadig skulle være plads til Nicholas’ kunstneriske frihed”, fortæller lederen i Sermersooq Musikskole i Nuuk, Pipaluk Lynge Berthelsen.

Der er mange grønlandske musikere, og mange forskellige genrer der bliver spillet. Ligesom musikken er meget alsidig, så afspejler det os som et samfund. Kunstneren Nicholas R. Rosing-Petersen spiller selv et par instrumenter, og da musikken fylder meget i hans verden, var det let for ham at takke ja for opgaven.

”Hovedtemaet var selvfølgelig, at det skulle udtrykke noget grønlandsk, hvilket jeg havde udfordringer med. Hvordan skulle det komme til udtryk, uden brug af for mange hvide anorakker, nationaldragter, ulu’er, isbjørne, kajakker osv. Den symbolik jeg tillod mig at tilføre maleriet, tog udgangspunkt i hvad jeg selv oplever som grønlandsk, og med tanker kredsende om hvilken spændende kulturel bevægelse vi er i – herunder musikalsk”, fortæller Nicholas R. Rosing-Petersen.

Hos musikskolen er der tilfredshed med det endelige produkt, hvor mange forskellige instrumenter er indarbejdet i motivet. De fleste af dem kan man faktisk lære at spille på musikskolen. Når man kommer ind i musikskolens bygning, så skal man ikke være i tvivl hvad huset bliver brugt til.

”Maleriet viser også personer i forskellige aldersgrupper, fra børn til voksne, og mange forskellige genrer der repræsenterer den grønlandske musik, fra operasangerinde til rockmusik, og fra klassiske instrumenter til qilaat (grønlandske tromme). På denne måde viser det også, at der er plads til alle”, siger Pipaluk Lynge Berthelsen.

På maleriet kan man se et par af Nuuks vartegn, fjeldet Ukkusissaq og Nuuk Center. Musikerne på billedet er på vej op til Musikskolen. Og de der kender lidt mere til grønlandsk musik, kan måske genkende et par af personerne på maleriet?

Kunstneren Nicholas R. Rosing-Petersen