Borger

De unge følte fællesskab og ejerskab omkring deres by

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Som kulminationen på et projekt startet af Ammassalik Museum, har kunstneren Sacha ”Cheeky” Malinsky været i Tasiilaq for at afholde workshop for børn og unge om streetart. Her var de med til at skabe et kunstværk der tog inspiration fra gamle fortællinger.

Fra den 1.september til den 5. september blev der afholdt streetart-arrangement i Tasiilaq for børn og unge. Her var de unge med til at skabe et kunstværk, der tog inspiration fra gamle fortællinger. Det endelige kunstværk blev malet på en væg stillet til rådighed af Iserit a/s, og kan ses fra skolen i byen.

Streetart-arrangementet har været fyldt med store smil og latter og kreativitet, og var ment til at danne en ramme, så de unge kunne føle fællesskab, og ejerskab omkring deres egen by.

De gamle fortællinger, der dannede grundlag for streetart-kunsten, blev fortalt af Gaaba Taunaajik:

”Som det første vigtige, er Qilaat trommen. Vores forfædres fælles midtpunkt for underholdning, og for kampe, og psykisk krig mod hinanden og den er kulturelt uundværligt. Derfor er den meget vigtig for os, for det er jo en arv fra vores forfædre. Som det andet vigtige er snespurven. Før i tiden var det en glædelig nyhed for alle, når snespurven kom til byen, fordi, det betyder at foråret er kommet,” fortæller Gaaba Taunaajik.

”Du er værdifuld”

Ud over motiverne med Qilaat og snespurven, blev der inkluderet et stærkt østgrønlandske ord ”Nalerarpuli”, som betyder at du er værdifuld.

”Da jeg ankom til Tasiilaq og så at facaden var placeret ved byens skole, hvor børn og unge kan kigge op på murværket, tænkte jeg at der skulle stå et opløftende budskab, som blev til ”Nalerarpuli”. Når man går en tur igennem Tasiilaq bliver man mødt med oprigtigt varme smil. Folk er så hjælpsomme og åbenhjertede. Det er beundringsværdigt,” fortæller Sacha ”Cheeky” Malinsky.

Værket blev inspireret af Sachas møde med Gâba Taunajik, som Ammassalik Museum havde arrangeret.

”Gâba fortalte mig en masse om sin barndom, og den sidste Angakkoq Georg Qupersimân. Snespurv og Qilaat gik igennem flere af de spændende historier og fortællinger Gâba delte med mig. Det inspirerede mig til at inkludere snespurven, som et symbol på frihed og liv, og en Qilaat, der symboliserer kreativitet og styrke i rødderne,” afslutter Sacha ”Cheeky” Malinsky.

De mange børn og unge der var med til at male, har alle været en stor del af at bidrage noget til bybilledet, der forhåbentligt kan være en opløftende at se på for borgere i alle aldre.