Borger Business

IBA i Qeqertarsuatsiaat: Der er ikke noget at forhandle om

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kommuneqarfik Sermersooq har valgt at forlade en forhandling med mineselskabet Greenland Ruby, før den kom i gang. Årsagen er kommunens manglende tillid til Greenland Ruby som samarbejdspartner, da virksomheden indtil i dag ikke lever op til indgåede aftaler, og kommunen har ikke nogen grund til at tro, at dette vil ændre sig ved en ny aftale.  

Kommunen har valgt at forlade forhandlingsbordet, fordi Greenland Ruby i sit forhandlingsoplæg lagde op til at forringe vilkårene for indbyggerne i Qeqertarsuatsiaat. Den nuværende IBA-aftale har siden 2016 forpligtet Greenland Ruby til at indbetale en million kroner til en uddannelsesfond og 250.000 kroner til en fond for sociale og kulturelle aktiviteter. Det er aldrig sket, og selskabets forhandlingsoplæg er i store træk ar slå en streg over fortiden og fjerne de fremtidige forpligtelser.

”Vi henholder os til den IBA der er godkendt af kommunalbestyrelsen. I september 2018 genbekræftede Greenland Ruby ved en underskrevet tillægsaftale, at de hvert år ville indbetale 1,25 millioner kroner til de to fonde. De har de ikke gjort en eneste gang. Det er utroværdigt, og når Greenland Ruby helt åbenlyst ikke overholder deres aftaler, ser vi ingen grund til at forhandle”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen.

Greenland Ruby har foreslået, at der i fremtiden kun skal indbetales til fondene efter behov, således at selskabet kun skal indbetale penge, når en ansøgning om støtte er blevet godkendt. I praksis vil den ordning altså betyde, at selskabet aldrig behøver at indbetale en krone.

”Det er utroligt skuffende, at en virksomhed der har fået adgang til vores undergrund, opfører sig på den måde. Jeg står uforstående overfor, at virksomheden ikke lever op til sine forpligtelser overfor lokalsamfundet i Qeqertarsuatsiaat, imens de har oprettet en særskilt fond, som blandt andet har til formål at beskytte isbjørne i Arktis”, siger Avaaraq Olsen.

Samtidig påpeger borgmesteren, at det kan få vidtgående konsekvenser for fremtidige råstofprojekter, hvis det viser sig, at IBA-aftaler kun skal overholdes hvis virksomheden ønsker det.

”IBA-aftalers eneste formål er at sikre at lokalbefolkningen får gavn af råstofprojekter, og ikke bare oplever, at udenlandske virksomheder løber med fortjenesten. Som borgmester kommer jeg ikke til at deltage i en proces, der udhuler en IBA-aftale. Hvis ikke lokalbefolkningen får gavn af landets råstoffer, ser jeg ingen grund til at udvinde dem”, siger Sermersooq-borgmesteren og forsætter

”For kommunens vedkommende, vil vi ikke indgå i nye forhandlinger med Greenland Ruby, indtil de har bevist at de lever op til indgåede aftaler, ved at betale det beløb de skylder lokalsamfundet”.

IBA-aftaler indgås imellem kommunen, selvstyret og virksomheden, men den eneste mulighed for at håndhæve IBA-aftalen, er at fratage selskabet sin udvindingstillades. Det er en beslutning som træffes af Naalakkersuisut.

”Jeg vil selvfølgelig helst undgå at det, men hvis denne adfærd fortsætter, mener jeg Naalakkersuisut bør overveje den mulighed. Jeg er sikker på, at det vil motivere den næste ejer af minen til at overholde sine aftaler”, slår Avaaraq Olsen fast.   Hun understreger, at hun håber på en forhandlingsløsning.

”Jeg anerkender at Greenland Ruby har skabt mange arbejdspladser og skatteindtægter, og det er vi glade for, men vi er nødt til at insistere på at selskabet overholder sine aftaler”, siger hun.