Affald og Miljø Husdyr

Seje frivillige fjerner skrald fra Nuukfjorden

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

16 frivillige sejlede lørdag d. 16. juli fra Kolonihavnen i Nuuk med skraldeposer og plastikhandsker i bagagen. Deres mission var at samle så meget skrald som overhovedet muligt og gøre et indhug i mængden af skrald i fjordsystemet.   

Der var stor tilslutning, da Nuuk Water Taxi arrangerede indsamling af skrald i fjorden ved Nuuk. Katja Pedersen har været driftskoordinator ved Nuuk Water Taxi siden januar i år og har denne gang stået for at arrangere projektet.

”Der er mange grunde til, at vi har taget initiativet til indsamlingen. De fleste af vores ansatte bruger det meste af deres arbejde på havet. De ser skraldet, der ofte flyder rundt, og de vil gerne gøre noget ved det. Der er også flere turister, der nævner den store mængde skrald omkring byen, specielt lige når sneen er smeltet. Det er også en del af vores virksomheds identitet. Vi støtter op om bæredygtig udvikling og indarbejder FN’s Verdensmål i vores arbejde. Derudover er det helt overordnet også bare god stil at værne om naturen,” fortæller Katja Pedersen.

Det er ikke første gang, at Nuuk Water Taxi arrangerer affaldsindsamling i fjorden. Første gang var for to år siden, og i mellemtiden er interessen for at hjælpe til med projektet kun steget.

I år blev det arrangeret sådan, at 16 frivillige kunne tilmelde sig arrangementet, men på kort tid havde over 55 prøvet at tilmelde sig. Da det er højsæson i turismesektoren, var der ikke flere ledige både, så de 16, der havde tilmeldt sig først, kom med på turen. Den store interesse har dog inspireret Nuuk Water Taxi til allerede nu at planlægge et lignende arrangement i efteråret, når turistsæsonen stilner af.

”Det er helt overvældende at se den positive respons på vores tiltag, og alle dem der gerne vil være med til at værne om naturen. Næste gang håber vi at kunne stille med endnu flere både, så alle interesserede kan være med til at gøre en forskel for miljøet,” afslutter Katja Pedersen.

Restauranten Killut havde sponsoreret frokost for de flittige frivillige, og alt skrald langs turen, både til lands og til vands, blev indsamlet i sække og med arbejdshandsker sponsoreret af Kommuneqarfik Sermersooq, der også stod for at transportere det indsamlede skrald til affaldscenteret.

Jakob Kofod er afdelingsleder for Miljøafdelingen ved Kommuneqarfik Sermersooq, og fortæller at de glædeligt hjælper til ved initiativer som dette.

”Det er fantastisk, når private og virksomheder tager initiativ til arrangementer som disse, der er til gavn for miljøet. Vi ved, at størstedelen af borgerne i Nuuk tager hensyn til, og respekterer naturen. Samtidig er der desværre nogle borgere, der behandler byen og naturen som en losseplads med det resultat, at bybilledet og fjorden omkring Nuuk i perioder oplever store mængder skrald. Specielt plastik, der også ender i vores fangstdyr,” fortæller Jakob Kofod.

”Jeg er dybt taknemlig for de frivilliges indsats, men håber også, at alle borgere vil være med til i fremtiden at værne mere og mere om miljøet, så initiativer som dette slet ikke bliver nødvendigt,” afslutter Jakob.

Se billeder, fra da de frivillige lagde til kaj med alt deres skrald: