Borger

Tasiilaq ønsker en decentral læreruddannelse

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Formanden for Udvalg for Børn og Skole, Juaaka Lyberth, har haft en række møder med dem, som på den ene eller anden måde er berørte af lærermanglen i Tasiilaq. Formanden er kommet tilbage med masser af konstruktive løsningsforslag. Øverst på ønskelisten er en decentral læreruddannelse.

Arbejdet med at få ansat flere lærere i Tasiilaq forgår ad flere spor på samme tid. Eksempelvis har Juaaka Lyberth, som er formand for Udvalg for Børn og Skole, netop været i Tasiilaq for at få et helt aktuelt billede af situationen, og hvad der er behov for.

Kreativitet til kaffedialog

Juaaka Lyberth har holdt møder under overskriften ”kaffedialog”, hvor han har mødtes med flere af de parter, som er berørte af læremanglen. Det drejer sig både om forældre, nuværende lærere og skoleledelsen på Tasiilami Alivarpik.

”Det har været nogle meget givende møder, og der skal lyde stor ros til både forældre, lærere og ledelsen. De har været meget gode. Ikke kun til at sætte ord på udfordringerne, men også at komme med løsningsforslag. De har givet meget at arbejde videre med både til udvalget, forvaltningen og ikke mindst Naalakkersuisut,” siger Juaaka Lyberth.

Forhindringer for uddannelse skal fjernes

En af de gemte resurser er timelærere, som kan opkvalificeres. ”Vi har mange dygtige timelærere, og mange af dem vil gerne opkvalificere sig, men de møder desværre nogle forhindringer, som vi gerne vil af med,” lyder det fra udvalgsformanden.

Timelærerne har ofte både familie og bolig i Tasiilaq, så selvom de har lysten og energien til at tage læreruddannelsen, er det ikke muligt at få det til at hænge sammen, da de er tvunget til at flytte fra Tasiilaq for at studere. Derfor nævnes en oprettelsen af en decentral læreruddannelse som en mulighed.

Samtidig vil nogle have brug for støtte til de dele af uddannelsen, hvor der kræves gode danskkundskaber. Hertil nævnes Majoriaq som en mulig god medspiller, der kan levere støtte.

Desuden nævnte flere også, at det ville hjælpe på lærermanglen på længere sigt, hvis Tasiilaqs unge fik mulighed for at tage GUX lokalt.