Borger

Sermersooq-medarbejder faldet i Ukraine

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Controller i Økonomiafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq Ivan Dumanov er blevet dræbt i Ukraine, hvor han kæmpede mod den russiske invasion.  Det har hans deling oplyst til hans forældre.  Han blev 30 år.

Ivan Dumanov flygtede til Danmark efter den russiske invasion af Krim-halvøen. Da han fik tildelt flygtningestatus i 2019 ønskede han at komme til Grønland. Han blev dermed Grønlands første og hidtil eneste flygtning. Som finansuddannet fik han job i Kommuneqarfik Sermersooq få dage efter sin ankomst til landet.  Han var fagligt dygtig og blev hurtigt en populær kollega i sin afdeling.

”Ivan var en af de mest behagelige personer jeg har arbejdet sammen med. Han var lærenem og godt uddannet. Han lærte hurtigt at tale dansk, og han nåede at lære en hel del grønlandsk”, husker hans chef, Dorthea Olsen Rasmussen.

Og det var ikke kun på arbejde, Ivan Dumanov befandt sig godt. Han faldt også hurtigt til i Grønland:

”Han elskede Grønland og han elskede naturen. Han havde en lille jolle og han sejlede meget. Han elskede også vores sammenkomster. Hver eneste gang jeg talte med ham mens han var væk, fortalt han hvor meget han glædede sig til at komme hjem til Grønland igen”, fortæller Dorthea Olsen Rasmussen.

Selv om hans liv som udgangspunkt var truet i Ukraine, valgte Ivan Dumanov at vende tilbage for at forsvare sit fødeland og sin familie mod russerne.  Han havde ansøgt om ferie uden løn, så han kunne rejse til Ukraine.

Ivan Dumanov nåede at kæmpe i Ukraine i lidt under to måneder, før han onsdag den 4. maj omkom. Han efterlader sig en samboende kæreste i Grønland.