Borger

Borgmester om milliardlån: Den bedst tænkelige løsning

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Der er ikke tale om nye udgifter – bare en bedre finansiering

I midtbyen af Nuuk er Grønlands største folkeskole under opførsel. Om to år vil de første skolebørn tage skolen i brug, og dermed få glæde af landes mest moderne undervisnings faciliteter.  Nye børnehaver er taget i brug, både i midtbyen og i Nuussuaq.  I går blev en ny og moderne brandstation indviet.

 Alt sammen resultatet af beslutninger, som en enig kommunalbestyrelse har truffet. Den samlede pris for at forbedre vilkårene for kommunes borgere er 1,2 milliarder kroner.

NCD blev oprindeligt oprettet for at projekter, der skulle gennemføres via offentlige og private partnerskaber (OPP). I disse projekter skulle private virksomheder opfører vedligeholde og finansier byggerierne.  Det var imidlertid ikke muligt at finde virksomheder, der ville deltage i partnerskaberne.

Samtidigt er de grønlandske kommunes muligheder for at låne penge blevet bedre. Det betyder at  modellen med at lade NCD opføre bygninger for derefter at leje dem ud til kommunen ikke længere giver mening.  

”At låne pengene selv og spare byudviklingsselskabet væk, er den løsning vi ville have valgt fra starten, hvis vi havde vidst at OPP ikke var en mulighed. Derfor skaffer vi nu den billigst mulige finansiering.   Dette er et eksempel på at den igangværende oprydningsproces gavner borgerne”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen.

1,2 milliarder er den samlede pris for alle de byggerier, der i dag er igangsat af NCD. Beløbet dækker både de byggerier der endnu ikke er færdigbygget, men også de byggerier som er finansieret gennem NCD, som kommunen nu kan få billigere lån til.

Og borgmesteren slår fast, at den nye finansieringsmodel er den mest ansvarlige måde at sikre kommunes udvikling.

”Vi kan ikke vente med at bygge en ny skole eller nye børnehaver. Det kunne vi ikke, da kommunalbestyrelsen besluttede investeringerne. Det kan vi heller ikke i dag. Alle de investeringer vi har foretaget, er nødvendige for byens borgere. At vi kan låne til disse investeringer, betyder bedre vilkår for alle”, siger Charlotte Ludvigsen.

Pengene til at afdrage lånene er allerede budgetteret, da der er sat 75 millioner af årligt til betaling af huslejen, på de samme bygninger, som kommunen i fremtiden vil eje.