Borger

Aalut Kangermiu i 200 år

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

I anledning af 200-året for Aron fra Kangeqs fødsel, kan du opleve hans kunstværker i Nuuk Kunstmuseum fra torsdag den 17. februar. Hvor du blandt andet se 50 af Arons originale akvareller og flere af de originale trykstokke.

Udstillingen med titlen ”Aalut Kangermiu 1822-1869” starter torsdag den 17. februar kl. 17.00, og kan opleves indtil den 29. maj.

Aalut Kangermiu – Aron fra Kangeq

Aalut Kangermiu – Aron fra Kangeq (1822-1869) er historiefortæller og kunstner. Igennem akvareller, tryk, tegninger, og på skrift, skildrede han blandt andet jagt, kulturmøder, hverdagsliv, landskaber, og interiør. Aron er i sig selv en historisk figur som rummer flere af de dobbeltheder som var tilstedeværende i Grønland på hans levetid. Han var først og fremmest fanger og var som mange andre afhængig af sin sælfangst, men han var også kateket ved den Herrnhutiske menighed i Nuuk og kunne som de færreste på hans tid både læse og skrive grønlandsk.

Det er igennem avisen Atuagagdliutit at Arons værker først offentliggøres. Avisens stifter, Heinrich Rink, udsender i 1858 en invitation med anmodning om at indsende bidrag omhandlende grønlandske sagn eller ”… alt hvad der kunde tjene til morskab eller underholdning for grønlænderne. Ogsaa önskes kaart og tegninger, udført af Indfødte…”.

Det er denne opfordring Aron responderer på, og mange af de udgivelser, der udkom efter invitationen, blev med bidrag fra Aron fra Kangeq. Det er også igennem Rink at, Aron bliver opmærksom på træsnittet som kunstform da Rink sender ham eksempler på europæiske træsnit. Arons træsnit blev ofte bearbejdet ud fra hans egne tegninger, men også fra andres tegninger, og omvendt, blev nogle af Arons tegninger bearbejdet af andre, som f.eks. af Marcus Lynge fra Nuuk.

Arven fra Aron ses flere steder i grønlandsk kunst i dag og selv på sociale medier er Aron til stede, hvor hans direkte stil og iøjnefaldende karakterer gør ham tilgængelig for mennesker over hele verden. Der kendes i alt 350 værker fra hans hånd og denne udstilling viser 50 af hans akvareller og mere end 30 af hans grafiske værker genoptrykt efter de originale trykstokke, samt seks af de originale trykstokke.

I løbet af året vil Nuuk Kunstmuseum udgive flere artikler om Aron og hans værker. Værkerne på udstillingen er udlånt af Grønlands Nationalmuseum og udstillingen er støttet af Sermeq Puljen.