Borger

Kulturprojekt skal sikre service og arbejdsglæde i Sermersooq

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kivitsisuuvugut – Vi er dem der løfter – er Kommuneqarfik Sermersooqs kulturindsats, der skal sætte fokus på kommunens kerneopgaver og værdien af de kerneopgaver, som vi hver især og sammen løser hver dag, for at yde den bedste service til borgerne.

Hvorfor giver dit arbejde mening for dig? Hvordan kan medarbejderne blive bedre til at arbejde sammen? Og hvordan sikrer vi at borgerne altid er i fokus? Det er nogle af de spørgsmål medarbejdere i Kommuneqarfik Sermersooq i øjeblikket stiller sig selv og hinanden i forbindelse med kulturprojektet Kivitsisuuvugut.

Kivitsisuuvugut betyder på dansk ”Vi er dem der løfter” og det navn er valgt med omhu. Kommunale medarbejdere er nemlig ansvarlige for at løfte mange vitale samfundsopgaver og mange borgeres livskvalitet.

”Vi er en stor del af borgernes hverdag. Som kommune sørger vi for, at der er gode rammer for skoleeleverne, at vores ældre får pleje, at vejene bliver ryddet for sne, at der skabes fritidsaktiviteter for byens borgere, at der bliver sørget godt for vores børn, når vi afleverer dem i børnehaven. Vi der arbejder i kommunen – om vi er administrative medarbejdere, om vi er rengøringsfolk i skolen, om vi er skraldemænd. Vores medarbejdere har god grund til at være stolte. Formålet med Kivitsisuuvugut er at omsætte denne stolthed til en endnu bedre service”, siger vicekommunaldirektør Marie Fleischer.

Kivitsisuuvugut-projektet skal køre over flere år. Det blev sat i gang i november, da en række medarbejdere i Paamiut og Nuuk var på et to-dagskursus i projekters principper. Desuden er der blevet uddannet en række Kivitsisuuvugut-instruktører blandt de ansatte ved kommunen, der skal afholde samme kursus for alle kommunens 2300 ansatte.

Det første to dages kursusforløb
Kivitsisuuvugut-instruktører har netop for første gang holdt et kursusforløb for deres kollegaer i kommunen. Instruktør-teamet bestod af afdelingsleder for Drift og Miljø, Agnes Olsen og fritidskonsulent for Sundhed og Fritid, Sequssuna F. Schmidt.

”Det var dejligt, at vi afholdt kurset som et team. Det gjorde det lettere. Jeg kan dog føle, at jeg er lidt træt efter hele forløbet. Jeg gav 100%, og jeg er tilfreds. Træt, men tilfreds. Jeg elskede deltagernes villighed og den opmærksomhed de viste igennem hele forløbet. Jeg kunne se, at de følte sig godt tilpas”, siger Agnes Olsen.

At kurserne afholdes af medarbejdere i kommunen og ikke af eksterne konsulenter, er ikke en tilfældighed. Tanken er, at den nye virksomhedskultur skal vokse indefra, og både instruktører og elever skal lære noget.

”Det var dejligt at være instruktør, og det er en start. Vi er budbringerne af de fem principper i Kivitsisuuvugut, og vi prøver at bringe kollegaer tættere sammen med disse kurser. Vi fik snakket grundigt om, hvad der kunne gøres bedre i kommunen, og det var forunderligt at se, at alle var enige i, at der skulle satses mere på intern kommunikation og samarbejde”, siger Sequssuna F. Schmidt.

Samtidig skal Kivitsisuuvugut skabe samarbejde på tværs af fagområder og geografi.

”En kommune er måske den eneste arbejdsplads hvor ingeniører og juristister skal arbejde sammen med socialrådgivere og pædagoger, men det er det der gør kommunen til en spændende arbejdsplads. Jo bedre vi kan få det interne samarbejde til at fungerer, jo bedre service kan vi give borgerne”, siger Marie Fleischer.

De fem principper i Kivitsisuuvugut

Der er fem centrale principper som Kivitsisuuvugut er bygget op omkring er:

  • Vi er stolte af at yde Grønlands bedste service
  • Vi sikrer altid, at borgerne får den hjælp de har brug for
  • Vi skaber nye og bedre løsninger på alle de opgaver vi møder
  • Har en afdeling et problem, har vi alle et problem og et ansvar for at løse det
  • Alle 2300 ansatte i Kommuneqarfik Sermersooq er dine kollegaer, og vi behandler hinanden som kollegaer